Tämä mies haluaa töihin tosissaan – ihan mikä vain kelpaa

Rashed Maky Mahmoda tietää, millaista on haluta tosissaan työtä. Mahmoda kertoo, millaista Suomessa on hakea työtä maahanmuuttajana. Kotimaassaan Eritreassa Mahmoda, 23, aloitti työt viisivuotiaana kalastustusaluksella.

Kotimaa
Rashed Maky Mahmoda etsii töitä.
Rashed Maky Mahmoda etsii töitä.Anna Leppävuori / Yle

Eritrealainen Rashed Maky Mahmoda, 23, etsii töitä.

– Ihan mitä vain.

Hän on hakenut muun muassa ikkunanpesijäksi, ruohonleikkaajaksi ja siivoojaksi.

Hän kertoo haluavansa saada otsansa hikeen eikä vain istua kotona ja saada siitä korvausta.

Viisivuotiaana kalastusalukselle pariksi kuukaudeksi

Puolitoista vuotta Suomessa asuneella Mahmodalla on nuoresta iästään huolimatta paljon kokemusta työnteosta. Hän oli vain viisivuotias, kun hän lähti isänsä kanssa ensimmäistä kertaa kalaan. Kyseessä ei ollut yhden illan kalareissu, vaan Eritreassa kalastusmatkat kestivät kuukauden tai kaksi.

Myöhemmin hän meni armeijaan ja sai valtiolta töitä puhelinliittymien myyjänä, jolloin hän teki myös esimiestöitä.

Eritreassa työt yleensä saadaan valtiolta, Mahmoda kertoo. Palkka on yleensä kymmenisen euroa kuussa. Sillä on vaikea elää.

Vielä ei ole tärpännyt

Töiden hakeminen on hyvin erilaista Suomessa ja Eritreassa.

Täällä toisaalta täytetään kaavakkeita, kirjoitetaan hakemuksia ja muotoillaan ansioluotteloita.

Mahmoda kertoo, että Eritreassa työnhakija menee työpaikalle ja kysyy töitä. Suomessa avoimet työpaikat löytää helposti netistä. Täällä toisaalta täytetään kaavakkeita, kirjoitetaan hakemuksia ja muotoillaan ansioluotteloita ja sitten vasta saatetaan päästä haastatteluun.

Mahmoda on tehnyt jo 12 hakemusta kevään aikana. Niiden tekoa hän on opetellut kotoutumiskoulutuksessa.

Työtä hakiessa pitää vastata kysymyksiin lomakkeilla. Vaikein kysymys Mahmodan mielestä on, paljonko palkkaa työstä pitää pyytää.

Yhteenkään työhaastatteluun hän ei ole vielä päässyt. Kolmesta työpaikasta vastattiin, että häntä ei ole valittu työhön, yhdestä soitettiin ja pyydettiin yhteystietoja varmuuden vuoksi.

Mahmoda näyttää sähköpostin, jossa lukee, että yritys "on rekrytoinut suurimman osan kesän työntekijöistä". Hän tietää, että se tarkoittaa, että häntä ei ole valittu työhön.

Ainakin opiskelupaikka on jo varmistunut

Mahmodalla on tärkeä syy tehdä paljon töitä. Se on hänen vaimonsa, joka on yhä Etiopiassa pakolaisleirillä.

Mahmoda taas on kesäkuun puolessavälissä päättänyt yli vuoden kestäneen kotoutumiskoulutuksensa Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa. Siellä hän on oppinut puhumaan hieman suomea.

Mahamodalla on tärkeä syy tehdä paljon töitä. Se on hänen vaimonsa, joka on yhä Etiopiassa pakolaisleirillä.

Vielä on epäselvää, mitä hän tekee seuraavaksi.

Hän on varmasti päässyt jo peruskouluun. Hän saa pian myös tietää, onko hän päässyt ammatillisiin opintohin valmistaviin VALMA-opintoihin tai opiskelemaan kotityöpalvelujen ammattitutkintoa, josta valmistuu henkilökohtaiseksi avustajaksi.

Mahmoda sanoo, että hän tekee mielellään ihan mitä vain työtä, mutta erityisesti henkilökohtaisen avustajan työt kiinnostavat jossakin vaiheessa.

– Aina haluan auttaa ihmisiä.