Maailmanmestarin vinkit – näin voitat jussin mölkkymatsin

Juhannuksena mökillä tartutaan taas mölkkypeliin. Onko mölkyssä pärjäämisessä kyse vain onnesta? Miten katkaista pitkä häviöputki? Vuoden 2014 mölkyn maailmanmestari antaa ohjeet miten mökkipelistä voi selvitä voittajana.

Kotimaa
Mölkkypalikoita sorakentällä
YLE Lahti

Mölkyn hallitseva maailmanmestari Pekka "Stabil" Pesonen keskittyy mölkkypelin aloitusheittoon.

Hän joustaa hieman polvista, asettaa jalan mölkkaaren taakse ja päästää mölkyn rentoon lentoon kohti keiloja. Mölkkaari asetetaan kentälle merkitsemään Mölkky-pelin heittolinjaa.

Maailmanmestaruustason mölkynpelaaja ei ole kuitenkaan tyytyväinen kahdeksan keilan kaatumiseen aloitusheitolla.

– Olosuhteet ovat nyt kyllä vastaiset, sillä kenttä on vähän huono, perustelee mestari, eikä puheessa ole yhtään selittelynmakua eli mökeltämistä.

Mikä tahansa sorakenttä ei suinkaan sovi mölkkypeliin.

Mölkkyä on ohjattava mahdollisimman pitkään, että heitto lähtee vaakasuorassa ja alakautta

Pekka Pesonen

– Kaikkein huonoin tässä on irtosora. Keilat eivät asetu hyvin pystyyn. Mölkky tekee omituisia liikkeitä, listaa Pesonen mölkkyoppitunnin kenttää.

Paras paikka mölkkypelille on vanhanaikainen pesäpallokenttä, joka on kovapohjainen ja jonka hiekka on hienoa. Nurmikon mölkyn aktiiviharrastaja valitsisi pelialustakseen vain pakosta.

– Voi nurmella pelata, jos ei välitä, että keilat ja mölkky nurmettuvat vihreiksi, myöntää Pesonen.

Ote ja heittoasento

Heittäessä jaloille haetaan vakaa, tukeva asento. On makuasia, kumpi jalka on edessä. Pekka itse laittaa heittokäden puoleisen jalkaterän eteen heittäessään.

Mölkkykeilat alkuasennossa.
Siististi supussa mölkkyä odottavat keilat saavat kohta kyytiä.Hannu Harhama / Yle

Mölkkyyn eli heitettävään kapulaan on syytä tarttua keskeltä ja käännettävä sitten nyrkki ylöspäin, niin että peukalo on mölkyn päällä.

– Mölkkyä on ohjattava mahdollisimman pitkään, että heitto lähtee vaakasuorassa ja alakautta. Jos otteen irrottaa liian aikaisin, mölkky lähtee pyörimään, neuvoo Pesonen.

Heittolinjaa on hyvä hakea heilauttaen rennosti kättä vähintään kolmesti vartalon sivulla, ennen kuin päästää mölkyn lentoon.

– Jos sinulla on tähtäimessä kaukana oleva keila, heittoon on haettava voima heilahduksilla. Jos taas keila on lähellä, heilautukset ovat hitaita ja niillä haetaan vain heiton linja.

Pekka Pesonen painottaa, ettei kaukana olevia keiloja saa tavoitella kurottamalla asentoa eteenpäin.

– Silloin tulee epävakaa asento ja heitto yleensä menee ohi, tietää maailmanmestari.

Järjestys olla pitää

Heittojärjestys on mölkkypelissä arvaamattoman tärkeä seikka. Aloitusheittäjä on sovittava jo hyvissä ajoin.

– Sellainen varma aloittaja, joka kaataa aina koko pakan, neuvoo Pekka Pesonen.

Kolmonen ja nelonen ovat sellaisia, jotka aika usein joutuvat päättämään peliä

Pekka Pesonen

Toisen heittäjän on syytä olla hyvä nimenomaan tarkassa heittotyöskentelyssä ja vahva yksittäisten keilojen jahtaamisessa.

– Kolmonen ja nelonen ovat sellaisia, jotka aika usein joutuvat päättämään peliä. Silloin valitaan ne pelaajat, joilla pää kestää paineen, sanoo Pesonen topakasti.

Pelin loppuvaiheessa hyvä hermot voivat ratkaista kaiken.

– Se vaatii tiettyä keskittymiskykyä, ettei hermoile ja pystyy lopettamaan pelin.

Strategia käy ahneuden edellä

Pellin alussa on pyritty kaatamaan mahdollisimman monta keilaa. Entä sitten, kun keilat ovat ympäriinsä pitkin pelikenttää?

– Se onkin juuri mölkkypelin suola, että joudut seuraamaan oman joukkueen peliä, mutta myös vastustajan peliä. Pitää katsoa kokoa ajan, mikä kannattaa heittää seuraavaksi. Ei kannata välttämättä aina valita numeroltaan suurinta vaan sellaisen keilan, joka aiheuttaa vastustajalle ongelmia jatkaa peliä, vinkkaa Pesonen.

Tilanne muuttuu koko ajan ja peliä on seurattava tarkasti. Omiin heittovalintoihin vaikuttavat joukkuetovereiden valinnat ja vastapuolen pyrkimykset.

– Usein tulee tilanne, että vastustaja on esimerkiksi lopettamassa keilalla, joka on yksittäisesti aika kaukana. Silloin yritämme siirtää sitä vielä kauemmas siinä vaiheessa, avaa Pesonen joukkueensa taktiikkaa.

Mitä ylle mölkkymatsiin?

Sään mukaan pukeutuminen on luonnollisesti viisasta myös mölkkyä pelatessa. Jokainen suomalainen mökkeilijä tietää, että mökkilomalla tuulipuku tai villapaita ovat usein tarpeen.

Maailmanmestari luottaa kolealla kelillä pitkiin kalsareihin. Toisaalta hellekelin sattuessa liiallinen vaatetus voi heikentää pelitulosta.

– Esimerkiksi viime MM-kisoissa oli oikein helle ja auringonpaiste, niin kyllä siellä aurinkolasit ja lippalakki olivat tärkeässä osassa. Muuten olisi saattanut olla näköongelmia, sanoo Pekka "Stabil" Pesonen.