1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pohjoismaiden suurin yritys panee pihalle yli 1 500 työntekijää

Statoil perustelee vähennyksiä öljyn maailmanmarkkinahinnan laskulla.

talous
Öljynporauslautta
Øyvind Hagen / Statoil

Norjalainen öljy- ja kaasuyhtiö Statoil aikoo vähentää työntekijöidensä määrää rankalla kädellä vuoden 2016 loppuun mennessä. Pohjoismaiden suurimman yrityksen suunnitelmissa on lopettaa 1 100–1 500 työntekijän työsuhde ainakin toistaiseksi. Lisäksi Statoil panee yli 500 konsultin sopimuksen poikki. Leikkauksilla pyritään noin 1,5 miljardin euron vuotuisiin säästöihin.

Vähennysten myötä Statoilin koko henkilöstöstä lähtee seitsemän prosenttia ja konsulteista joka kolmas. Yhtiön mukaan vähennykset pyritään hoitamaan vapaaehtoisen sopimisen kautta. Statoil aikoo myöhemmin tiedottaa tarkemmin siitä, miten vähennykset toteutetaan käytännössä.

Statoil perustelee vähennyksiä öljyn maailmanmarkkinahinnan laskulla. Raakaöljyn hinta on pudonnut selvästi viime vuodesta. Bent-öljyn tynnyrihinta on nykyisin noin 64 dollaria, kun vielä viime vuonna se oli yli 50 dollaria enemmän.

Statoil on yksi Norjan suurimmista työnantajista ja liikevaihdolla mitattuna pohjoismaiden suurin yritys. Vuoden 2014 lopussa yrityksessä työskenteli 22 516 vakituista työntekijää ja 1 411 konsulttia.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi