Valmentajakonkari: "Kummastelin suuresti, että Kimmo jatkoi uraansa"

Kimmo Timosta valmentanut Hannu Kapanen sanoo Timosen ottaneen viimeisenä pelivuotenaan riskin, jota moni ei olisi ottanut.

urheilu
Kimmo Timonen mestaruus
AFP / Lehtikuva

Kimmo Timonen erottautui muista jo juniori-ikäisenä, sanoo pitkän uran jääkiekkovalmentajana tehnyt Hannu Kapanen. Kapasen mukaan "Kime" tuli KalPan liigarinkiin juniorina, mutta otti heti paikkansa edustusjoukkueessa pelisilmänsä ja liikkutuuvensa ansiosta.

– Tuohimaan Juha sanoi, että mikäs tämä nappula on kun meinaa hänen tonttinsa viedä.

Vuonna 1993 Kapanen oli apuvalmentajana nuorten jääkiekon MM-kisoissa, jossa Timonen pelasi sellaisten tulevaisuuden nimien kuin Saku Koivun, Jere Lehtisen ja Ville Peltosen kanssa.

– Tupu-Hupu-Lupu-ketju tavallaan muodostui siellä, ja Kimellä oli siinä iso rooli. Oli pitkälti Kimen ansiota, että ketju pääsi niin helposti hyökkäämään.

Mikäs tämä nappula on kun meinaa hänen tonttinsa viedä.

Hannu Kapanen

Kapanen rinnastaa Timosen toiseen aikanaan NHL-tähdeksi nousseeseen puolustajaan, Brian Rafalskiin. Molempia pidettiin liian pieninä taalakaukaloihin, mutta molemmista tuli huippuluokan puolustajia sekä NHL:ssä että omissa maajoukkueissaan.

Tapa, jolla Timonen kruunasi pitkän uransa Stanley Cup -mestaruuteen, saa Kapasen mietteliääksi. Hän sanoo "kummastelevansa suuresti" sitä, että Kimmo ylipäänsä jatkoi uraansa tälle kaudelle. Timonen oli koko alkukauden sivussa veritulppien vuoksi, mutta toipui vielä pelikuntoon sen jälkeen, kun hänet kaupattiin Philadelphiasta Chicagoon.

– Moni ei olisi sitä riskiä ottanut. Tietääkseni oli olemassa mahdollisuus, että siinä olisi voinut käydä tosi vakavastikin.

Tupu-Hupu-Lupu-ketju muodostui siellä, ja Kimellä oli siinä iso rooli.

Hannu Kapanen

Kapanen toivoo Timosen mestaruushuuman tuovan arvostusta nimenomaan pakin roolia kohtaan. Konkarivalmentaja huomauttaa, että Suomessa ei ole pilvin pimein huippupuolustajia.

– Yksi Jyväskylän taikuri on Anaheimissa (Sami Vatanen), mutta sen lisäksi ei niitä hirveästi ole. Toivoisin että pakin roolia saataisiin esille ja se löisi kipinää puolustuspäähän, Kapanen sanoo.