1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Mehiläisten menestyminen työssään ei ole kelistä kiinni

Mehiläishoitajat syöttävät mehiläisiä sokeriliuoksella, kun ilma on liian kylmää ja märkää meden perässä lentämiseen. Kun emo saa ylläpidettyä poikastuotannon, on lentäviä ja pölyttäviä mehiläisiä ilmojen lämmetessä paljon. Hunajaa syntyy sitten päätyön sivussa.

luonto
Mehiläistenhoitaja esittelee kennoa.
Jarmo Nuotio / Yle

Vuosi sitten alkukesä oli kylmä ja märkä, eli samanlainen kuin nytkin, ja siitä huolimatta hunajasato oli viisinkertainen niin sanottuun normaaliin kesään verrattuna, laskee Kainuun mehiläishoitajien puheenjohtaja Osmo Latvakangas.

– Nykyään mehiläisiä ruokitaan koleilla ja kosteilla keleillä. Sokeriliuoksen avulla poikastuotanto pysyy koko ajan hyvänä, ja mehiläiset virkeinä ja vihaisina.

Latvakankaan mukaan kyse on yksinkertaisesti siitä, että virkeä mehiläinen lentää ja mitä enemmän virkeitä mehiläisiä on, sitä enemmän mettä ne tuovat pesään.

– Normaalisti yhden pesän hunajatuotto on 20 kiloa kesässä. Viime kesänä hunajaa tuli viisinkertainen määrä, vaikka ennen juhannusta pähkäiltiin, tuleeko hunajaa ollenkaan.

Hunaja on pelkkä sivutuote

Vaikka puhe kääntyy yleensä aina hunajaan ja hunajasatoon, mehiläisen päätyö on aivan muuta.

– Pölyttämisessä mehiläisen arvo on ainakin kolminkertainen hunajantuottoon verrattuna. Pölyttämisen arvo korostuu pohjoisessa, sillä täällä hunajaa ei välttämättä edes paljon tule, Osmo Latvakangas kertoo.

Latvakankaan mukaan pesän tai pesien vieminen mansikkapellon viereen tai vaikkapa mustikanvarpujen äärelle voi jopa moninkertaistaa sadon.

Mehiläiskenno.
Normaalisti yhden pesän hunajatuotto on 20 kiloa kesässä.Jarmo Nuotio / Yle

Ongelma on kuitenkin se, että mehiläistä pidetään halpatyövoimana.

– Kyllä meiltä kysytään, voidaanko mehiläispesää lainata kukinnan ajaksi. Kun puhe kääntyy korvaukseen esimerkiksi mansikkapellon kolmen viikon pölytyksestä, aletaan ihmetellä, että pitäisikö tästä vielä maksaa jotain.

Mehiläisten hoitaminen on helppoa, mutta vaikeaa

Kainuusta löytyy tällä hetkellä noin 100 mehiläisen hoitajaa. Homma ei ole helpoimmasta päästä, valottaa Latvakangas.

– Periaatteessa kurssin käyneen pitäisi hoito osata, mutta kyllä se ainakin 10 vuotta vie. Minulla on takana kohta 50 vuotta, enkä vieläkään tiedä läheskään kaikkea mehiläisistä.

Perusasiat ovat kuitenkin helppoja. Jos pesän mehiläiset ovat virkeitä ja vihaisia, silloin myös tulosta tulee. Yksi vireä pesällinen lentää, pölyttää ja kerää mettä noin kilometrin alueelta. Vireän pesän salaisuus on yksinkertainen.

– Kaikki on kiinni emosta. Vireä emo pitää poikastuotannon hyvänä koko ajan, ja silloin mehiläisillä riittää työtä. Yleensä emo pysyy vireänä noin kolme vuotta. Jos pesässä on laiska meno, emo vaihtoon.

Lue seuraavaksi