1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Maa, joka sairastui pelkoon

Ruuhkattomuus miljoonakaupungissa, lämpökamera juna-asemalla, aivastusta säikähtävä taksikuski... Etelä-Koreassa ei voi olla huomaamatta, miten mers-virus on säikäyttänyt kansan, kirjoittaa Kirsi Matson-Mäkelä.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Vietin juuri viikon maassa, joka pelkää. Melko huonosti tarttuvaa Mersiä vastaan ei ole lääkehoitoa eikä rokotetta. Infektioon voi kuolla. Se riittää. Korealaiset ja muu maailma seuraavat Middle East Respiratory Syndrome -koronaviruksen kulkua Etelä-Koreassa uhri uhrilta.

Vaikka toistaiseksi kaikki tartunnat ovat tapahtuneet korealaisissa sairaaloissa, pelko näkyy kaduilla, kodeissa ja kouluissa. Itä-Aasiassa matkailleet ovat tottuneet näkemään hengityssuojaimia käyttäviä paikallisia kaupunkien katukuvassa. Se on kuitenkin uutta, että kasvomaskit myydään loppuun kaupoista.

Tapasin Soulissa eteläkorealaisen sanomalehtitoimittajan, joka ei ollut löytänyt itselleen suojainta yrityksistään huolimatta. Hänen mukaansa korealaisten luottamus valtioon on mennyt mers-epidemian alkumetrien tiedonpihtaamisen takia. Niinpä monet haluavat suojan kasvoilleen vaikka viranomaisten mukaan niille ei ole tarvetta ellei itse pode hengitystieinfektion oireita. Löysin Soulin keskustan kaupan tyhjyyttään huutavasta hyllystä tasan kaksi hengityssuojainta, joiden hinta oli noussut puolella kovan kysynnän takia.

Etelä-Koreassa suljettiin joksikin aikaa tuhansia kouluja - turhaan. Syynä koulusulkuihin oli korkeasti koulutettujen kotiäitien pelko, sanoo eräs maan hyvin tunteva henkilö. Koreassa on edelleen tavallista, että nainen jää kotiin lapsen synnyttyä. Akateemisesti turhautuneet kotiäidit panostavat kaiken ajan, rahan ja vaivan jälkikasvuunsa, ja näiden aarteiden suojelussa mikään ei ole liikaa. Varakkaan Gangnamin alueen kotiäideillä on poliittista valtaa, joka sulki koulut.

Korealaiset pelkäävät, syystäkin, mersin vaikuttavan myös maan imagoon ja talouteen. Moni liikemies, konferenssivieras ja turistiryhmä on perunut tulonsa viruksen löytymisen jälkeen. Maailman Terveysjärjestön mielestä matkustusrajoituksiin ei ole syytä, mutta pelko on tiukassa. Esimerkiksi retket Koreoiden demilitarisoidulle rajaseudulle peruttiin viime viikolla. Viralliseksi syyksi ilmoitettiin aluetta valvovien YK-joukkojen mers-pelko.

On Etelä-Koreassa tehty jotain oikeinkin. Mahdolliset tartunnan saaneet on jäljitetty tehokkaasti epidemian alun sähläyksen jälkeen. Tuhannet ovat olleet ja ovat edelleen karanteenissa tautiepäilyn takia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautiosaston johtaja Mika Salminen nostaakin hattua korealaiskollegoilleen pontevista toimista uusien infektioiden torjumiseksi.

Itse en pelännyt Etelä-Koreassa. Tai no, Soulin metrossa pidättelin yskää, koska pelkäsin herättäväni pelkoa.