Isistä paenneet palestiinalaiset: "He tappoivat ihmisiä silmiemme edessä"

Damaskoksessa Jarmukin palestiinalaispakolaisten leiri on joutunut useiden inhimillisten kärsimysten kohteeksi Syyrian sisällissodan aikana. Huhtikuussa äärijärjestö Isis valtasi alueen. Paenneet kertovat julmuuksista.

Yle maailmalla
Jarmukin asukkaita kadulla.
Jarmukin asukkaat ovat kärsineet pahoin Syyrian hallituksen joukkojen piirityksestä ja taisteluista. Nyt myös Isisin taistelijat ovat leirissä.EPA / United Nation Relief and Works Agency

Damaskoksen laitamilla Jarmukin palestiinalaisleiri alkaa niin kutsutusta Vesimeloniaukiosta. Sen pidemmälle leiriin emme pääse.

Olimme yrittäneet palestiinalaisen taistelijakontaktimme avulla päästä leiriin sisälle, mutta turvallisuussyistä vierailu odottamatta peruuntui. Jarmukista oli nimittäin juuri löytynyt tunneleita, jotka johtavat äärijärjestö Isisin hallitsemalta alueelta Damaskoksen kaupunkiin.

Isisin taistelijoiden pääsy toisaalle kaupunkiin olisi katastrofi.

Leirille oli nyt liian vaarallista ulkopuolisten mennä. Alueella taistellaan päivittäin.

Isis valtasi huhtikuun alussa valtaosan Jarmukin leirin alueesta. Palestiinalaisten PLFP:n taistelijat Syyrian armeijan tuella ovat saaneet uudelleen haltuunsa noin kolme korttelia leirin alueesta. Loppua aluetta piiritetään tiukasti.

Vaikea pako

Huhtikuussa paenneet palestiinalaissiviilit kertoivat, että joutuivat pitkäksi aikaa saarroksiin leirille ennen kuin pääsivät ulos.

– Meidät jätettiin ilman ruokaa ja vettä, sanoi isoäiti-ikäinen Um Muhamed.

– Sitten yhtenä aamuyönä he (Isis) tulivat aamukolmelta. Yksi mies huusi kadulla, että naiset ja perheet, juoskaa, juoskaa pakoon. Ihmiset nappasivat mukaansa mitä pystyivät kantamaan, hän jatkoi kertomustaan.

– He sanoivat meille, että kaikki tiet ovat kiinni edessämme ja takanamme. Emme päässeet pakoon. Palasimme kotiin vielä neljäksi päiväksi. Isis oli takanamme olevissa kortteleissa. Lopulta meidän kadullemme hyökättiin, ja silloin meidän oli pakko paeta, kuvasi tapahtumia puolestaan nuori palestiinalaisnainen Samira.

Monet joutuivat selviytymään pitkään omin neuvoin ennen kuin saivat apua.

– Viimeisenä päivänä ei ollut jäljellä enää ketään, joka olisi auttanut minut ulos, kertoi 71-vuotias Abu Jassin.

– Minä lukitsin ovet, metalliovet, ja pysyin sisällä. Monta tuntia olin peloissani, kun he hakkasivat oveani. Onneksi ovet olivat metallia, Abu Jassin jatkoi.

Palestiinalaisten joukot veivät lopulta Abu Jassinin turvaan leirin ulkopuolelle, "viime hetkellä, kun Isis alkoi pommittaa".

Ruumiita moskeijan edessä

Paenneet kertoivat nähneensä myös Isisin taistelijoiden julmuuksia.

– Kärsimme kovin Isisin vuoksi. Näimme heidän teurastavan ihmisiä silmiemme edessä. He asettivat ruumiit Palestiina-moskeijan eteen, se loukkasi meitä kovin, Um Muhamed kuvaili.

– He leikkivät irti leikatuilla päillä meidän edessämme, hän jatkoi.

Myös Abu Jassin kertoi vastaavasta:

– He laittoivat päitä ruumiiden jalkojen väliin ja ripustivat ruumiita teiden varsille.

Jarmukin leirin tapahtumia ei oikein vieläkään tiedetä, sillä kenelläkään ei ole ollut pääsyä leirille. Esimerkiksi YK:n palestiinalaispakolaisten järjestö UNRWA ei pääse leirin alueelle.

Jarmukissa on UNRWA:n arvion mukaan yhä tuhansia siviilejä, jotka ovat tiettävästi erittäin vaikeissa oloissa piirityksen keskellä.

Syyrian armeijan mukaan leirillä olevat ovat ainoastaan taistelijoiden perheitä, mutta avustusjärjestöillä on eri kanta.

Yle / Marika Kataja-Lian, Damaskos, Syyria