1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älä hukuta isäntäperhettä töihin – näin olet hyvä mökkivieras

Juhannuksen lähestyminen tarkoittaa monille mökin omistajalle, että vieraita saapuu kyläilemään. Vieraaksi mielivä ei saa elää kuin pellossa tai odottaa saavansa isäntäperheeltä hotellitason palvelua, muistuttaa tapakouluttaja Kaarina Suonperä. Tässä tapakouluttajan viisi neuvoa siitä, kuinka olla hyvä mökkivieras.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Suomessa on noin 0,5 miljoonaa mökkiä ja karkeasti arvioiden noin miljoona mökkiläistä. Päälle lasketaan vielä mökille saapuvat vieraat, sillä mökkivieraista on lähes kaikilla mökin omistajilla jonkinmoista kokemusta.

Mökillä yhdessäolo on mieleenpainuvaa aikaa, kunhan pelisäännöt ovat kaikille samat. Mökillä vierailevien tulisi ottaa vastuuta saapuessaan toisten mökille, tapakouluttaja Kaarina Suonperä muistuttaa.

1. Älä tule kutsumatta

Kohteliasta olisi sopia vierailusta hyvissä ajoin etukäteen. Visiitin kestosta kannattaa aina sopia etukäteen.

– Toivottavaa olisi, että soitetaan etukäteen ollaanko mökillä paikalla. Soittamalla varmistaa, että isäntäväki on paikalla ja heille sopii se, että vieraita tulee kyläilemään, Suonperä neuvoo.

2. Täyttä palvelua ei tule odottaa

Etukäteen ei kannata olettaa, että isäntäväeltä löytyy kaikki tarvittava vieraiden kestitsemiseksi.

– Lakanoista ja pyyhkeistä tulee kysyntää mökeillä. Jos pistäydytään mökille, niin kannattaa hankkia omia tavaroita mukaan. Esimerkiksi pyyhkeet ja lakanat olisi hyvät ottaa mukaan. Tässä toivoisi vierailta lisää omaa ajattelua.

3. Älä saavu paikalle ilman tuliaisia

Paikalle saapuvan ei ole mikään pakko tuoda lahjoja, mutta omista varusteista huolehtiminen kuuluu kuitenkin kaikkien vieraiden harteille. Mitä pidempään mökillä viihtyy, sitä enemmän tuliaisia kannattaa miettiä.

– Jos saapuu isolla porukalla toisen mökille, niin kannattaa ajatella ruokapuolta. Kovin monella ei ole kovin suuria ruokavaroja käytettävissä vaan mökillä on käyttäjäperheen kokoiset varastot. Mökkivieraiden kannattaa miettiä ainakin, että tuovat tullessaan omaa syötävää. Pieniä arkisia asioita kannattaa ja tarpeita miettiä.

4. Talon töihin olisi suotavaa osallistua

Vieraillessa on noudatettava talon sääntöjä. Ei kannata olettaa, että isäntäväki palvelee vierasta mielin määrin. Mökin askareihin kannattaa osallistua ja omat sotkut on suositeltavaa hoitaa itse.

– On hyvä ottaa osaa kaikkeen. Esimerkiksi harvalla mökillä on tiskikonetta. Tiskimääriä olisi jaettava niin, ettei emäntä näänny tiskien taakse kun vieraat loikoilevat.

5. Älä loukkaannu, jos sinua ei halutakaan vieraaksi

Aina isäntäväki ei ota vierasta vastaan. Siitä ei pidä ottaa nokkiinsa.

– Täytyy ymmärtää, että mökkiläiset ovat saattaneet tehdä muita suunnitelmia, Suonperä muistuttaa.