Tohtorista tallityttöön – datakeskuksen päällikkö yllättyi työnhakijoiden taustoista

Hakukoneyhtiö Yandexin Mäntsälän tietokonekeskuksen päällikkö Ari Kurvi uskoo, että alan työvoiman tarve kasvaa lähivuosina. Osaajista ei ole ylitarjontaa. Keskuksen työntekijöiltä vaaditaan kielitaidon lisäksi entistä laaja-alaisempaa osaamista.

Kotimaa
Yandex-logo rakennuksen julkisivussa
Maxim Shipenkov / Epa

Venäläisellä hakukoneyhtiöllä Yandexilla on tietokonekeskus Mäntsälässä. Keskuksen työntekijät rekrytoitiin noin vuosi sitten.

– Paikallinen rekrytointikumppani teki alkukarsinnan. Jatkoon selvinneistä valitsimme keskuksen työntekijät yhden haastattelun jälkeen, sanoo tietokonekeskuksen päällikkö Ari Kurvi.

Hakuprosessin aikana yhtiö sai 350 hakemusta.

– Tehtävien kuvaukset olivat saatavilla sekä suomen että englannin kielellä. Se oli kuitenkin yllätys, että tarjonta oli tohtorista tallityttöön ja siltä väliltä.

Keskuksessa on tällä hetkellä 17 työntekijää. Kurvin mukaan alalla ei ole osaajista ylitarjontaa.

Kielitaitoinen moniosaaja haussa

Kurvi on työskennellyt yli 30 vuotta it-tekniikan alalla. Ennen nykyistä työtään hän oli noin kolme vuotta Googlen Haminan palvelinkeskuksessa käyttöpäällikkönä.

– Googlen työ oli mielenkiintoista ja hyvin pitkälle organisoitua. Siellä haettiin tietyn tyyppisiä ihmisiä tiettyjä tehtäviä hoitamaan.

Tietokonekeskuksiin töihin haluaville Kurvi antaa muutaman vinkin.

– Vaikka puhekielenä olisi suomi, niin isot projektit ovat aina monikansallisia ja kielitaito on tärkeä.

Tehtävät vaativat myös laaja-alaista osaamista.

– Teknisessä osaamisessa pitäisi katsoa ulos omasta laatikostaan. Tehtävät isossa keskuksessa ovat spesifejä ja laaja-alaisia. Pitäisi ymmärtää vähän kiinteistö- ja rakennustekniikkaa. Sähköalan ammattilaisen on hyvä tietää esimerkiksi, miten jäähdytys toimii ja mitä ilmankosteus vaikuttaa eri asioihin, sanoo Yandexin Mäntsälän tietokonekeskuksen päällikkö Ari Kurvi.

Työtä tulee Kurvin mukaan alalla riittämään.

– Tietotekniikan kasvu, sosiaalinen media ja esimerkiksi valokuvien lataaminen pilveen eli tämä niin sanottu big data merkitsee, että tietokonekeskusten määrä kasvaa erityisen voimakkaasti vielä 5-10 vuotta.

Kurvi kannustaa Suomea havittelemaan uusia keskuksia. Hän toivoo myös, että insinööritoimistot ja suunnittelijat lähtisivät nykyistä rohkeammin projekteihin ja niistä kilpailemiseen mukaan.