1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uudet luokitukset voimaan: 5 tähden leirintäalueella pitää osata 5 kieltä

Leirintäalueiden luokitusvaatimuksia on päivitetty aikaan sopiviksi. Esimerkiksi langattomasta nettiyhteydestä ei kymmenen vuotta sitten ollut tietoakaan. Yksi tähti irtoaa jo sillä, että on sähkö, suihkut ja vessa miehille ja naisille. Viiteen tähteen vaatimuksia on pitempi lista.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Luokitusta on pohdittu yhteistyössä karavaanarijärjestön kanssa. Suomen Leirintäalueyhdistyksen hallituksessa istuva yrittäjä Erkki Ahtiainen on tyytyväinen.

– Olemme saaneet vaatimukset tämän päivän tasolle. Se on sikälikin hyvä, että siellä on yhteneväisyyksiä Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa. Toisaalta olemme hakeneet kansallisia osia: luokitus ei ole ihan yksi yhteen naapurimaiden kanssa. 

Ahtiaisen mukaan Suomessa on viisiportainen luokitus ja mukana sata leirintäaluetta.

– Tällä hetkellä viiteen tähteen on yltänyt viisi, neljään 21, kolmeen reilut 40. Loput ovat kahden ja yhden tähden alueita. Keskiarvo on kolmessa tähdessä, suurin joukko jää sen alapuolelle. 

Uudessa luokituksessa painottuvat alueiden varustetaso ja palvelut. Pisteitä tulee, jos on lämpimät suihkut ja lämpimiä mökkejä ympärivuotisessa käytössä. Viiteen tähteen vaaditaan mökkejä joissa on vessa, suihku, ja sauna. Kahteen tähteen riittää, kun alueella tai sen välittömässä läheisyydessä on asiakkaiden käyttöön tarkoitettu sauna.

Kielivaatimus kasvaa tähtien mukana

Tähtien määrään vaikuttaa myös työntekijöiden kielitaito. Yhteen ja kahteen tähteen vaaditaan palvelua kahdella kielellä. Siitä ylöspäin vaadittujen kielten määrä kasvaa tähtien lukumäärän mukana. Viisi tähteä edellyttää, että sesonkiaikana palvelua löytyy viidellä kielellä. Kaikkien työntekijöiden ei kuitenkaan tarvitse hallita koko kielipalettia.

Leirintäalueyhdistyksessä on myös mietitty, miten nykyisten luokitusten käy uudistuksen mukana. Siitä ei ole vielä arvioita. 

– Esimerkiksi meillä Kokkolassa ollaan ottamassa uutta luokitusta jo tälle kesälle. En kuitenkaan näe hirveästi sellaisia kohtia, missä saatetaan flopata neljästä tähdestä, sanoo Kokkolassa leirintäaluetta pyörittävä Ahtiainen

Hän arvioi, että vaatimukset neljään tähteen täyttyvät hyvin.

Kokkola Campingin leirintäaluetta on kunnostettu kesää varten. Kuva: Kalle NIskala / Yle

– Jos haluaisimme kurkottaa viiteen tähteen, niin meiltä puuttuu ympärivuorokautinen valvonta. Sen samoin kuin lastenhoidon järjestäminen ei ole meidän alueellamme järkevää. Myöskään varsinaista ruokaravintolaa ei kannata laittaa, koska olemme niin lähellä kaupungin keskustaa.

Ongelmana kunnallinen omistus

Erkki Ahtiaisen mukaan useimmilla leirintäalueilla on remonttitarvetta.

 – Monet ovat kuntien tai kaupungin omistamia ja niissä mietitään lähes vuodesta toiseen, puretaanko alue vai mitä sen kanssa tehdään. Tämä aiheuttaa sen, että alueilla mennään vuosi kerrallaan ja mitään isompia investointeja ei tehdä. Se taas johtaa siihen, että pikku hiljaa tilat rapistuvat.

Leirintäalueen nimi korjattu kuvatekstiin 19.24.