Tänään on veronmaksajan taksvärkkipäivä – loppuvuoden tienestit omaan taskuun

Tästä päivästä vuoden loppuun asti kansalaisten tulot jäävät kokonaan omaan käyttöön. Alkuvuosi on laskennallisesti paiskottu töitä yhteisen hyvinvoinnin rahoittamiseksi.

talous
Tarjoilija työssään.
Mikko Stig / Lehtikuva

Tänään vietetään veronmaksajan taksvärkkipäivää. Kuluvana vuonna kokonaisveroasteen arvioidaan Suomessa olevan 44,9 prosenttia kansantuotteesta. Tämä prosentti tulee työpäivistä laskettuna täyteen 17. kesäkuuta.

Voidaan siis sanoa, että tästä päivästä lähtien kansalaisten tulot jäävät vuoden loppuun asti kokonaan omaan käyttöön. Alkuvuoden tienestit ovat menneet pelkästään verotukseen.

Prosenttiin on laskettu mukaan valtion, kuntien ja kirkon tuloverot, kulutusverot sekä lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut. Pohjana on käytetty valtiovarainministeriön kevään suhdanne-ennustetta.

Veronmaksajan taksvärkkipäivää on vietetty Suomessa vuodesta 1981 lähtien. Tuolloin kansantalouden veroaste oli 37,3 prosenttia ja taksvärkkipäivä ajoittui toukokuulle. Lähimpänä EU-maiden keskitasoa Suomen veroaste oli 1980-luvun lopussa, jolloin päivää vietettiin kesäkuun alussa.

Juhannusviikolle taksvärkkipäivä on siirtynyt viime vuosien aikana.