1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuori mies, iso haave – Näin koulutusmielenosoitus paisui tuhatpäiseksi

Maanantaina 15.6.2015 arviolta parin tuhannen ihmisen joukko marssi kohti Helsingin Senaatintoria kantaen banderolleja ja huutaen iskulauseita. 19-vuotias Tuomas Sadeniemi onnistui keräämään kokoon tuhansien ihmisten joukon ilman aiempia verkostoja. Miten abiturientti onnistui masinoinnissa?

Tuomas Sadeniemi oli järjestämässä mielenosoitusta Helsingissä 15.6.2015. Mielenosoituksessa vastustettiin hallituksen kaavailemia koulutusleikkauksia. Kuva: Yle

Sadeniemi on tuohtunut. Eräänä päivänä hän viestittelee ystävänsä Anan kanssa. Viesteissä käsitellään säästöaikeita. Kaverukset ovat järkyttyneitä.

– Aloimme keskustella siitä, että ilmeisesti ei ole mitään väliä, että mitä ovat luvanneet. Olimme aika tunteissamme asiasta ja se oli itse asiassa Ana, joka ehdotti, että tehtäisiinkö mielenosoitus asiasta. Ei tätä voi vain katsoa sivusta! Sadeniemi sanoo.

Pari päivää myöhemmin joukkoon littyy myös kolmas ystävä. Sitten alkaa tapahtua.

Tapahtumasta kasvaa ilmiö

Kolmikolla ei entuudestaan ole kokemusta mielenosoitusten järjestämisestä. Se ei haittaa, sillä onneksi on sosiaalinen media. Ensi töikseen Sadeniemi luo Facebookiin tapahtuman mielenosoitukselle ja alkaa jakamaan tapahtumaa villisti. Kutsuja tapahtumaan saavat niin poliitikot kuin erilaiset järjestöt. Spämmäys tuottaa tulosta, sillä jo ensimmäisen vuorokauden aikana tapahtumaan on ilmoittautunut yli tuhat ihmistä.

Tunnelma oli tietyllä tapaa vähän psykoottinen.

Tuomas Sadeniemi

Pian myös isommat tahot heräävät. Alkaa Sadeniemen sanoin "vyörytys". Yhteistyökumppaneiksi liittyvät muun muassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Akava ja PAM. Lisäksi monet opiskelijajärjestöt jakavat tapahtumaa omilla sivuillaan.

Kuva mielenosoituksesta Helsingissä 15.6.2015 Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Lopulta tapahtumapäivään mennessä mielenosoitukseen ilmoittautuneita on Facebookissa yli 11 000. Facebook-tapahtumille on ominaista, että osallistujia on yleensä enemmän, kuin paikalle saapuu.

Varsinaiseen mielenosoitukseen Helsingin Kansalaistorille osallistuu poliisin arvion mukaan noin pari tuhatta ihmistä. Se on paljon, kun ottaa huomioon, että järjestäjät olivat mielenosoituksen järjestämisen suhteen täysin kokemattomia. Sadeniemi ei itse ole opiskelija-aktiivi. Hän ei kuulu edes Suomen Lukiolaisten liittoon.

– Tunnelma oli tietyllä tapaa vähän psykoottinen. Oli välillä vähän vaikea uskoa silmiään ja korviaan. Se oli sellainen konkreettinen, järjetön ihmismassa paikan päällä. Oli vaikea uskoa, että kaikki olivat siellä sen takia, että me lähdettiin tällaista tekemään, Sadeniemi muistelee mielenosoituksen tunnelmia.

Eriarvoistumista, sitä Sadeniemi pelkää

19-vuotias Sadeniemi on abiturientti, jonka lukio-opinnot ovat jo loppusuoralla. Ensi syksynä edessä ovat viimeiset kirjoitukset, kuten matematiikka. Tulevaisuuden haaveena on ura psykiatrina, mikä vaatiii pääsemisen sisään lääketieteelliseen. Lähitulevaisuudessa häämöttää todennäköisesti myös muuttaminen pois kotoa vanhempien hoteista. Voisi kuvitella, että Sadeniemi elää aikoja, jolloin on paljon pelissä henkilökohtaisella tasolla.

Henkilökohtaiset murheet ovat kuitenkin pieniä isompien rinnalla. Kuten ne koulutusleikkaukset.

– Ehkä kaikkein törkein on se, että 30 miljoonaa lähtee peruskoulujen luokkakokoavustuksista, Sadeniemi puuskahtaa.

Sadeniemi pelkää, että leikkaus johtaa apuopettajien määrän pienenemiseen joissakin kouluissa. Tämä taas voi Sadeniemen mukaan johtaa siihen, että vanhemmat valitsevat lapsilleen kouluja, joissa opettajilla on pienempi ryhmäkoko opetettavanaan.

– Sellainen, että aletaan jakaa nuoria jo pienenä... Pelottavaa nähdä mihin tämä 10 tai 15 vuoden päästä johtaa, Sadeniemi miettii.

Abiturientin puhe on kiivasta.

– Koulutuksen sivistyksellinen taso laskee. Sitä aletaan miettimään enemmän työmarkkinoiden työkaluna. Että voidaan tuottaa ihmisiä, sellaisia rattaita jotka toimii hyvin työjärjestelmässä. Se on semmoinen kehityssuunta eriarvoistumista kohti. Erityisesti köyhien sivistyksen arvostamattomuutta kohti. Se on pelottavaa, Sadeniemi sano.

Tuomas Sadeniemi puhui mielenosoituksessa 15.6.2015 Helsingissä. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Eräänä kesäisenä maanantai-iltapäivänä ihmisiä marssii Helsingin kaduilla ja osoittaa mieltään. Entä sitten?

Sadeniemellä on haave.

– Toivon, että herätimme ihmiset ajattelemaan, että koulutus on tärkeä. Koulutus ei ole ainoastaan yksilön oikeus, vaan koko yhteiskunnan etu.