Joku maalaa kiviä punaisiksi E18-tien varrella – Liikennevirasto voimaton: "Niitä vain tulee lisää ja lisää"

E18-tien varteen Helsingin ja Kotkan välille on alkanut ilmestyä punaiseksi maalattuja kiviä. Kiviä oli aluksi yksi, nyt niitä on kuusi. Liikennevirasto on poistanut osan kivistä. Kivien maalaajasta ei ole tietoa.

Monet autoilijat ovat ihmetelleet punaisia kiviä E18-tien varrella. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

E18-tietä Helsingin ja Kotkan välillä ajavat ovat kiinnittäneet alkukesän aikana huomiota tien varrelle ilmestyneisiin punaisiin kiviin. Kivet sijaitsevat Pyhtään kohdalla ja ne ovat saaneet maalipinnan yksi kerrallaan.

– Olen laskenut, että kiviä on nyt kuusi kappaletta. Niitä on tullut vapun jälkeen tipoittain tien molemmille puolille. Kukaan ei uskalla tunnustaa maalanneensa niitä, kertoo Pyhtäällä asuva yrittäjä Timo Peri.

Kivet ovat herättäneet valtavaa kiinnostusta autoilijoiden keskuudessa. Niistä käydään keskustelua mm. sosiaalisessa mediassa. Kukaan ei tunnu tietävän, kuka kiviä maalaa ja miksi.

– Punainen väri voi liittyä Pyhtään kunnan omaan väriin. Tai sitten rakkauteen ja intohimoon, kuka tietää, Peri arvuuttelee.

Räikeää punaista

Keskustelu punaisista kivistä on liitetty Timo Periin, koska Peri rakensi viime syksynä E18-tien varteenpalmumetsän. Sen tarkoituksena on viestiä autoilijoille, että nyt ollaan Pyhtäällä. Palmumetsä tönöttää tien varressa edelleen. Punaisista kivistä hän sanoutuu irti.

Punainen väri voi liittyä Pyhtään kunnan omaan väriin. Tai sitten rakkauteen ja intohimoon.

Timo Peri

– En voi tunnustaa, että minulla olisi niiden kanssa mitään tekemistä. En tunne maalaria.

Kivien maalaamiseen on käytetty räikeää punaista, joka hyppää kaukaakin helposti autoilijan silmään. Liikennevirasto ei ole kivistä lainkaan mielissään.

– Niitä on tullut vain lisää ja lisää. Autoilijat kiinnittävät niihin helposti huomiota, jolloin liikenneturvallisuus voi vaarantua. Riski on iso aina, kun ajaessa kiinnittää huomiota muuhun, sanoo viime syksynä avatun Koskenkylä-Kotka-tieosuuden projektijohtaja Jukka Hietaniemi Liikennevirastosta.

Onko lupa?

Liikennevirasto on poistanut pari kiveä Pyhtään eritasoliittymän läheisyydestä. Loput kivet sijaitsevat kuitenkin tiealueen ulkopuolella, joten käytännössä niille ei voida tehdä mitään.

– Voimme poistaa niitä vain, jos ne ilmestyvät tiealueelle. Maanomistajaan emme ole olleet yhteydessä. Emme siis tiedä, onko kivien maalaamiseen ollut lupa.

Väyläestetiikasta ei Hietaniemen mukaan voida puhua.

– Se, mitä voidaan rakentaa tien varteen, suunnitellaan erikseen. Liikennettä ei saa häiritä eikä vaarantaa turvallisuutta.

En ole tavannut vastaavaa muiden moottoriteiden varsilla Suomessa.

Jukka Hietaniemi

Autoilijoilta ei ole toistaiseksi tullut kivistä palautetta vaan Liikennevirasto on seurannut kivien ilmestymistä oma-aloitteisesti.

– En ole tavannut vastaavaa muiden moottoriteiden varsilla Suomessa.

Onko mökkitiesi varrella paikallisten keskuudessa tunnettu kivi tai maamerkki, jonka tarinan haluaisit kertoa myös muille? Vai näitkö lomamatkallasi sellaisen, jonka tarina olisi mukava kuulla?

Ota kuva, merkitse paikka kartalle ja lähetä kuva meille. Kirjoita oheen lyhyt kuvaus kohteesta. Sinun ei tarvitse tuntea kiven tai maamerkin historiaa, sillä teemme kiinnostavimmista merkinnöistä juttuja.

Voit lähettää kuvan myös Twitterin kautta tunnisteella #yletietarinat.