1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi kulttuuritalo pisti huhut liikkeelle – "ei kylälle sentään liikennevaloja tule"

Vuohijärven vanha kirkko on nyt Taidekeskus Salmelan luonto- ja kulttuuritalo. Yleisö pääsee keskiviikosta alkaen tutustumaan muun muassa luontokuvaaja Hannu Hautalan töihin. Kirkon myynti herätti aluksi paikallisissa vastustusta, mutta nyt taidenäyttelyjen odotetaan tuovan elämää kylälle.

Kotimaan uutiset
Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kävi läpi Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttelyn ennen keskiviikon avajaisia
Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kävi läpi Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttelyn ennen keskiviikon avajaisia.Mika Moksu / Yle

Vanha Vuohijärven kirkko Kouvolassa aloittaa keskiviikkona uuden elämän kulttuuripyhättönä, kun Taidekeskus Salmelan luonto- ja kulttuuritalo avaa ovensa yleisölle.

Kirkon myyminen herätti paikallisissa aluksi vastustusta ja myyntiä vastaan kerättiin nimiä. Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan mukaan epäilyt vaihtuivat kuitenkin kannustukseksi ja projektia on saatu viedä eteenpäin innostavassa ilmapiirissä.

– Odotukset ovat kylällä korkealla ja se on synnyttänyt mielenkiintoisia huhuja. On puhuttu jopa, että Vuohijärvelle tulee liikenneympyrä ja liikennevalot. Joudun ampumaan alas nuo huhut, mutta ehkä se kertoo vain siitä, että kylälle odotetaan vilkkautta, sanoo Hoikkala.

Luontoaiheisten kuvien lisäksi uudessa kulttuuritalossa voi tutustua eläinaiheisiin puuveistoksiin. Tiloihin mahtuu noin 100 teosta. Luonto ja metsät ovat Hoikkalalle henkilökohtaisesti tärkeitä paikkoja.

– Ne ovat minulle pyhiä paikkoja ja suorastaan uskontoni. Vanhat honkametsät ovat hyvin voimaannuttavia, pohtii Hoikkala.

Ensimmäisessä näyttelyssä on esillä muun muassa Suomen ehkä kuuluisimman luontokuvaajan Hannu Hautalan töitä. Hautala on valinnut mukaan jokaiselta vuodelta parhaan kuvansa. Vaikka toiminnanjohtaja on intoa täynnä, ovat odotukset silti maltillisia luonto- ja kulttuuritalon ensimmäiselle kesälle.

– Kun nollasta lähtee liikkeelle, niin emme tule pettymään.