Tässäkö Fimea-selvityksen anti? Ministeri tilaa vielä yhden, isomman selvityksen

Selvitysmiesten raportti Fimean alueellistamisesta ei tuonut loppua kuuden vuoden köydenvedolle. Suomen sotkuisinta alueellistamishanketta selvitetään seuraavaksi vielä laajemmalla selvityksellä.

Kotimaa
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean alueellistamistavoitteiden täyttymistä käsitelleessä tiedotustilaisuudessa Sosiaali -ja terveysministeriössä Helsingissä 16. kesäkuuta.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean alueellistamistavoitteiden täyttymistä käsitelleessä tiedotustilaisuudessa Sosiaali -ja terveysministeriössä Helsingissä 16. kesäkuuta.Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Tiistaina julkaistun Fimea-raportin ehdotuksia ei toteuteta sellaisenaan, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä. Hän sanoo asettavansa selvitysryhmän tekemään laajempaa selvitystä Fimean tilanteesta.

– Laajennetaan toimeksiantoa koskemaan myös hallitusohjelman kirjauksia, Mäntylä sanoi Ylelle.

Vuonna 2009 päätettiin, että silloinen Lääkelaitos alueellistettaisiin Helsingistä Kuopioon vuoden 2014 syksyyn mennessä. Alueellistaminen herätti kovaa vastustusta, eikä se ole edennyt suunnitellussa aikataulussa: suurin osa Fimean työntekijöistä on edelleen Helsingissä.

Tänään raporttinsa luovuttaneet selvitysmiehet ehdottivat, että Fimean alueellistaminen vietäisiin loppuun vuoden 2018 mennessä, jotta laitokseen saataisiin työrauha. Laitos toimisi edelleen monipaikkaisena, mutta muun muassa sen johto siirrettäisiin Kuopioon.

Mäntylän vastauksen perusteella ehdotukset jäävät vielä ehdotuksiksi.

Fimea-raportin mukaan alueellistaminen olisi voinut edetä nopeammin "määrätietoisemmalla henkilöstöjohtamisella". Ministeri Mäntylä toteaa kuitenkin, että Fimean johdolla on hänen täysi tukensa.

Lisäksi perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri tähdentää, että hän ei ole valmis irtisanomisiin Fimean alueellistamisen jouduttamiseksi.