EU:n tuomioistuin: EKP saa ostaa jäsenmaiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta

Euroopan keskuspankki päätti vuonna 2012 osto-ohjelmasta, jolla se ostaa jälkimarkkinoilta valtioiden joukkovelkakirjoja. Varsinkin Saksassa osto-ohjelmaa on syytetty paitsi maan perustuslain vastaiseksi, mutta myös Euroopan keskuspankin valtaoikeuksien ulkopuolelle kuuluvaksi.

talous
Euroopan keskuspankki Frankfurtissa 22. tammikuuta 2015.
Daniel Roland / AFP / Lehtikuva

Syyskuussa 2012 Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti, että se käynnistää uuden OMT-osto-ohjelman. Käytännössä ohjelma tarkoittaa sitä, että pankki ostaa valtioiden joukkovelkakirjoja jälkimarkkinoilta.

EKP pyrki ohjelmallaan puuttumaan jäsenmaidensa joukkovelkakirjojen korkoihin, joiden erot olivat kasvaneet pankin mukaan liian suuriksi ja niiden kehitys oli epävakaista.

Tämänpäiväisen EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan Euroopan keskuspankkijärjestelmä on toiminut toimivaltansa ja EU-sopimusten sallimissa rajoissa.

Tuomion mukaan osto-ohjelma on osa rahapolitiikkaa, jota EKP:lla täysi valta toteuttaa. Tuomioistuimen mukaan EKP pyrkii osto-ohjelmallaan säilyttämään yhtenäisen rahapolitiikan eurojärjestelmässä ja toisekseen se suojelee ohjelmallaan hintavakautta, joka on pankin keskeisin tehtävä.

Tänään julkaistu päätös on vastaus Saksan perustuslakituomioistuimen kysymykseen, onko osto-ohjelma EU:n perussopimusten mukaista toimintaa ja rahoittaako keskuspankki mahdollisilla ostoillaan jäsenmaitaan.

EKP julkaisi osto-ohjelmansa vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun pankin pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti tekevänsä euron pelastamiseksi ”kaiken mitä se vaatii”. Puheen jälkeen rahoitusmarkkinat rauhoittuivat.

EKP ei ole vielä ostanut joukkovelkakirjoja jälkimarkkinoilta OMT-ohjelman puitteissa.