1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaljakellunta

Kaljakellunta tulossa Tampereelle – Järven rannan asukas epäilee, että Suolijärvi menee pilalle

Tampereen ensimmäiseen kaljakelluntaan on ilmoittautunut 2 400 ihmistä. Kellunnan vastustajat ovat turhautuneita, koska viranomaiset eivät pysty estämään tapahtuman tuloa.

Kuva: Yle

Kaljakellunnassa on jotain samaa kuin teinien kotibileissä. Järjestämiseen ei paljon lupia kysellä, ja koko tapahtuman yllä leijuu tietty vaaran haju – vaikka kukaan ei ole vielä kaljapäissään hukkunut kelluntojen viisivuotisen historian aikana.

Erona kotibileisiin on se, että kaljakelluntaa ei järjestetä vanhempien kotona, vaan luontoäidin helmassa. Tänä kesänä kellutaan ensi kertaa Tampereella, Hervannan Suolijärvessä.

Kirsti Viljanen asuu 200 metrin päässä järven rannasta. Hän raivostui kuullessaan kaljakellunnan tulosta.

– On tosi surullista, jos kaljakellunnalla pilataan tämä järvi, Viljanen sanoo puhelimessa.

Viljasen mielestä Hervannan Suolijärvi on aivan väärä paikka kaljakellunnan järjestämiseen. Ensinnäkin järvi on aivan liian pieni. Jos kaikki Facebookissa ilmoittautuneet 2400 ihmistä tulevat kellumaan, he hädin tuskin mahtuvat veteen.

Viljasen mukaan järven vedessä ei myöskään ole virtausta, vaan järveen laskee vain yksi oja.

Hervannan kaljakellunnan ajankohdaksi on Facebookissa ilmoitettu 18. heinäkuuta. Tapahtumaa mainostetaan Facebookissa näin:

Kaljakellunta on avoin kesätapahtuma, jossa satunnainen määrä osallistujia kelluu kaikenlaisilla kelluvilla välineillä olutta litkien.

Koska Kaljakellunnalla ei ole virallista järjestäjää eikä kelluntareittiä niin lillutaan vaan keskellä suolijärvee pitkinpoikin ja juodaan olutta.

Tapahtuman perustajat ovat tiettävästi kaksi hervantalaista nuorta miestä. Yle ei tavoittanut heitä kommenttia varten.

Kaljakellunta sai alkunsa pääkaupunkiseudulta Vantaanjoelta, jossa veden virtausta on enemmän. Vantaanjoen ympäristö jäi silti kellunnan jäljiltä törkeän näköiseksi.

Viljanen on vakuuttunut siitä, että Hervannan kaljakellujat eivät siivoa jälkiään, vaan virtsaavat ja ulostavat rannoille ja veteen ja heittelevät kaljatölkkejä minne sattuu. Rannalla on myös vessoja, mutta Viljanen uskoo, että niiden kantokyky ei riitä.

Viljanen on yrittänyt estää tapahtuman järjestämisen. Hän on yhdessä tyttärensä ja muiden tapahtuman vastustajien kanssa ottanut yhteyttä eri viranomaisiin, mutta takaisin on tullut tyly paluuviesti. Mitään ei voi tehdä tapahtumalle, jota ei ole virallisesti olemassa.

– En tiedä, mitä muuta voisin tehdä. Olemme harkinneet vitsillä perustavamme ihmisketjun, jonka avulla estäisimme kellujien pääsyn järvelle, Viljanen sanoo.

Kelluntaa vastaan on perustettu oma Facebook-ryhmä nimeltä "Ei Kaljakelluntaa Suolijärvelle!", jossa oli torstaina 146 jäsentä.