Rosvokalastajat hymähtävät lakipykälille: salakalastettuja ankeriaita kaupataan avoimesti verkossa

Kalastuksenvalvojat ovat Kanta-Hämeessä tuskastuneet maakunnan vesistöissä riehuviin salakalastajiin. Saaliksi vorot saavat suuria määriä ankeriaita ja kuhaa. Niitä kaupataan pääkaupunkiseudulla asuville, jopa avoimesti sosiaalisessa mediassa.

luonto
Antero Mäkiniemen kuvaama ankerias Hattulassa Lehijärvestä laskevassa purossa
Antero Mäkiniemi

Hämeenlinnan kalastusalueen valvojien arvion mukaan salakalastajia liikkuu koko kalastusalueella Kernaalanjärveltä Vanajavedelle asti.

Viime viikonloppuna kolme eri salakalastajaryhmää jäi kiinni Hämeenlinnassa Hiidenjoella. Jokaisessa ryhmässä oli 2-3 virolaista miestä.

Poliisi määräsi päiväsakkoja

Poliisikin on kalastuksenvalvojien mukaan vihdoin tiukentamassa otettaan salakalastajista.

Keski-Suomen ja Hämeen poliisi tekevät nyt yhteistyötä ja Jyväskylässä asuville virolaismiehille napsautettiin viikonvaihteen salakalastuskeikasta 16 päiväsakkoa per mies.

Yksi porukka on parhaimmillaan saanut kolmekymmentä kappaletta yhdessä yössä

Petri Mäkinen

Salakalastajia kiinnostaa etenkin ankerias, jota myydään pääkaupunkiseudulle. Saaliit ovat suuria, sanoo kalastuksenvalvoja Petri Mäkinen Hämeenlinnan kalastusalueelta.

– Pääasiallisesti pyydetään ankeriasta, mutta siinä tulee pitkäsiimalla sivusaaliina kuhaa. Yksi porukka on parhaimmillaan saanut kolmekymmentä kappaletta yhdessä yössä. Jos he joka yö käyvät, niin siitä voi laskea, että tulee aikamoinen saalis, kertoo Petri Mäkinen.

Ankerias ei lisäänny Suomessa, joten kaikki ovat istutettuja. Mäkinen on huolissaan saalismääristä, sillä tätä menoa ankerias katoaa nopeasti Kanta-Hämeen järvistä.

Saaliilla rehvastellaan netissä

Salaa kalastetuille ankeriaille löytyivät markkinat pääkaupunkiseudulla.

– Viime vuonna voroilla oli avoimet Facebook- sivut josta he myivät savustettua ankeriasta, Mäkinen tietää.

– Nämä ovat vielä sellaisia veijareita, että he levittävät kuvia sosiaalisessa mediassa.

Nämä ovat vielä sellaisia veijareita, että he levittävät kuvia sosiaalisessa mediassa

Petri Mäkinen

Se hyvä puoli saaliskuvien esittelyssä on ollut, että näin on päästy luvatta kalastavien jäljille.

Mäkisen mukaan kalavarkaiden tyyliin kuuluu, että alkuillasta he laskevat veteen täkykalaverkot ja sitten klo 20-22 maissa aloitetaan siimojen lasku.

Viime vuonna Kanta-Hämeen vesistöissä pyöri ainakin yksi 2-3 miehen virolainen salakalastusporukka, joka jäi kiinni. Tänä vuonna määrä on selvästi lisääntynyt.

Ankeriaita vedessä.
Kaikki Kanta-Hämeen järvissäkin elävät ankeriaat ovat istutettuja.Maretarium

– Tänä vuonna erikoista on ollut se, että nyt on porukoihin tullut mukaan uusia kavereita Jyväskylästä ja Lahdesta, kertoo kalastuksenvalvoja Petri Mäkinen Hämeenlinnan kalastusalueelta.

Ankeriaan takia riski kannattaa ottaa

Tähän mennessä eivät pienet rapsut ole juuri luvattomasti vesillä liikkujia hetkauttanut. Samat naamat tulevat järvillä vastaan uudestaan.

Miehet ovat sanoneet suoraan, että sakot kalastuksesta ovat sen verran pieniä että ne kannattaa hyvän makuisen ankeriaan takia maksaa.

Virossa arvostetaan savustettua ankeriasta toisella tavalla kuin täällä.

Nyt poliisi on tiukentamassa linjaansa, sillä viikonvaihteessa kiinnijääneitä sakotettiin reippaasti sekä rauhoitusaikaisesta pyynnistä että luvattomasta pyynnistä.