Suomelle uusi lintulaji havaittu Sotkamossa – Idänkäen erottaa tavallisesta käestä äänen perusteella

Suomen ensimmäinen idänkäki löytyi Kainuusta, kun lintuharrastaja Jyrki Lukkari äänitti outoa linnunlaulua. Asiantuntijat totesivat äänen kuulostavan idänkäen puputukselta.

Lintu oksalla.
Porilainen lintuharrastaja Esa Mäkelä onnistui äänittämään harvinaisen linnun laulua Sotkamossa.

Kainuussa tehtiin suurhavainto viime sunnuntai-iltana 14. kesäkuuta. Tuolloin lintuharrastaja Jyrki Lukkari äänitti oudolta kuulostavaa linnunlaulua. Hän laittoi äänen lintuharrastajien verkoston eli linturingin kuultavaksi, ja muut lintuharrastajat totesivat äänen kuulostavan idänkäen (Cuculus saturatus) puputukselta.

Kajaanilainen lintubongari Hannu Rönkkö kävi itse kuuntelemassa maanantaiyönä puoli kahden aikoihin linnun ääntelyä.

– Olihan se mahtavaa, erittäin hieno kokemus vaikka vettä tuli taivaalta. Melkein onnistuin saamaan linnusta kuvan, mutta tarkennus ei osunut aivan kohdilleen. Kunhan kelit paranevat, lähden uudestaan katsomaan lintua.

Idänkäki majailee muutaman neliökilometrin kokoisella reviirillään Sotkamon Teerivaarassa. Paikan päällä on käynyt runsaasti lintubongareita, Rönkön arvion mukaan noin 150–200.

Rariteettikomitean hyväksyttäväksi

BirdLife Suomi vahvisti tiistaina, että kyseessä on Suomen ensimmäinen havainto idänkäestä.

Melkein onnistuin saamaan linnusta kuvan, mutta tarkennus ei osunut aivan kohdilleen.

Hannu Rönkkö

Jo 1990-luvun lopulla on tehty kolmessa eri paikassa havainto hyvin idänkäkimäisesti ääntelevistä linnuista, joita silloin on pidetty yleisesti idänkäkinä. Myöhemmin kuitenkin on todettu, että näiden lintujen ääni ei täysin sopinut idänkäkeen ja myös lintujen ulkonäkö ei aivan täsmännyt.

Sotkamon linnun ääni sopii BirdLifen mukaan alustavien analyysien perusteella idänkäelle erinomaisesti. Laadukkaita äänityksiä ja valokuvia tarvitaan kuitenkin vielä havainnon varmistamiseksi.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Mikäli rariteettikomitea hyväksyy idänkäkihavainnon, on kyseessä vuoden ensimmäinen uusi lintulaji Suomelle. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa oli tavattu hyväksytysti 474 luonnonvaraista lintulajia.

Ääni erottaa käen ja idänkäen

Idänkäen erottaa tavallisesta käestä parhaiten sen äänen perusteella. Käen kukunnan sijaan idänkäen laulu muistuttaa kumeaa puputusta.

Kuvassa olevan tavallisen käen erottaa idänkäestä äänen perusteella. Ulkonäöllisesti lintulajit ovat hyvin samanlaisia. Kuva: Yle

– Idänkäen ääni on kaksitavuinen "pu-pu", Hannu Rönkkö mainitsee.

Ulkonäöltään idänkäki muistuttaa suuresti käkeä, mutta on hiukan pienempi. Idänkäen päälevinneisyysalue on Venäjän taigametsävyöhykkeellä, jossa lajia tavataan Tyynellemerelle asti. Lajia ei ole aiemmin tavattu Euroopassa Venäjän ulkopuolella, mutta lähelle maamme rajoja ulottuvan levinneisyyden takia idänkäkeä on odotettu Suomeen jo pitkään.

Korjaus 17.6. klo 16.40: Vaihdettu Hannu Rönkön viimeinen sitaatti. Idänkäen puputus on kaksitavuinen pu-pu -ääni, ei "pupupupu" tai "pupu-pupu".