Birdlife Suomi: Idänkäkibongausta on odotettu

Länsi-Euroopan ensimmäinen idänkäki on havaittu Kainuussa, Birdlife Suomi kertoo. Bongauspaikalle odotetaan lintuharrastajien kansainvaellusta juhannuksena.

Kuvan idänkäki on havaittu Queenslandissa, Australiassa. Kuva: Aviceda / Wikipedia / CC BY-SA 3.0

Lintuyhdistysten kattojärjestö Birdlife Suomi tiedottaa, että Kainuun Sotkamossa paikallinen lintuharrastaja on sunnuntai-iltana kuullut ja nauhoittanut idänkäen laulua. Idänkäkeä ei ole aiemmin havaittu Länsi-Euroopassa.

Lintu on tieteelliseltä nimeltään Cuculus optatus eli idänkäki, joka viihtyy hyvin Venäjällä, Birdlifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen kertoo.

– Se on hyvin odotettu havainto. Laji kuitenkin pesii reilusti Venäjän puolella Euroopassa, joten oli vain ajankysymys milloin se havaitaan täällä.

Määritys on vielä lopullista varmistusta vaille, Toivanen huomauttaa.

– Nyt on tärkeä saada hyvä valokuva linnusta, jossa näkyisin siiven alapinta. Hyviä äänitteitä on saatu ja niitä pitää analysoida, mutta alustavat tulokset kertovat, että se on idänkäki.

Lintubongaajat matkustavat joukolla Sotkamoon

Äänen lisäksi juuri siiven alapinnan kuviointi ja koko erottavat sen tavallisesta käestä – idänkäki on aavistuksen käkeä pienempi. Lintuharrastajille uutinen on merkittävä.

– Se mitä on odotettavissa, niin Sotkamon seudulla tullaan näkemään juhannuksena satoja lintuharrastajia, osa tulee ulkomailta. Sotkamon matkailu saa piristystä, Toivanen sanoo.

Birdlife Suomen rariteettikomitea kokoontuu miettimään, ovatko esimerkiksi määritysperusteet riittävät, jotta lintuhavainto voidaan todeta oikeaksi.