Hyppää sisältöön

Sipilän sidonnaisuuksista kiivas sanaharkka – "Mitä pääministeri oikein häpeää?"

Oppositiopuolueet päätyivät kinastelemaan keskenään pääministerin sidonnaisuuksista tänään eduskunnassa. Itsekin paikalla ollut Juha Sipilä (kesk.) pysyi hiljaa.

Juha Sipilä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sidonnaisuudet herättivät kiivasta keskustelua eduskunnan täysistunnossa tänään tiistaina. Ehkä hieman yllättäen kiivain sanaharkka käytiin oppositiopuolueiden kesken.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka aloitti keskustelun arvostelemalla rajusti pääministerin epämääräistä ilmoitusta sidonnaisuuksistaan. Sipilä onilmoittanut omistavansa (siirryt toiseen palveluun)muun muassa "merkittävän" rahoitusomaisuuden tallennettuna Nordeaan ja Osuuspankkiin. Sipilä ei ole eritellyt omaisuuden suuruutta tarkemmin.

On hämmästyttävää ja kummastuttavaa, miksi pääministeri Sipilä ei reilusti ilmoita arvopaperiomaisuutensa arvoa.

Timo Harakka

– On hämmästyttävää ja kummastuttavaa, miksi pääministeri Sipilä ei reilusti ilmoita arvopaperiomaisuutensa arvoa, Harakka kummasteli.

Harakka arveli pääministerin 75 000 euron pääomatulojen osoittavan, että hänellä on useita miljoonia euroja sijoitusvarallisuutta. Harakan mielestä lisävalaistusta kaipaisi erityisesti pääministerin Nordeassa oleva sijoitus.

– Kyseessä lienee kapitalisaatiosopimus, verokuori, joka mahdollistaa merkittävän verosuunnittelun. Kun kuoren sisällä tehdään kauppaa, sijoittaja välttyy luovutusvoitolta ja osingon verotukselta, Harakka esitti.

Hän korosti, että kyseessä on hänen oma päätelmänsä pääministerin "epämääräisestä" ja "välttelevästä" sidonnaisuusilmoituksesta.

– Mitä pääministeri oikein häpeää? Harakka kysyi puheenvuorossaan.

Sipilä ei itse reagoinut Harakan hyökkäykseen. Sen sijaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen huomautti vastauspuheenvuorossaan, että kyseessä on sidonnaisuusilmoitus, ei varallisuusilmoitus eikä siinä kysytä omaisuuden arvoa.

 – Sillä haetaan sitä, että sekä me edustajat että muu yhteiskunta voimme arvioida valtioneuvoston jäsenten toimintaa suhteessa näihin sidonnaisuuksiin, Vanhanen selitti.

Räsänen suuttui Harakalle

Vielä voimakkaammin Sipilää nousi puolustamaan oppositiossa oleva kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Hän sanoi pitävänsä Harakan ulostuloa ikävänä ja hänen vihjailujaan Sipilä veronkierrosta asiattomina.

Haluan irtisanoutua tällaisesta populistisesta ja henkilöön käyvästä oppositiopolitiikasta.

Päivi Räsänen

– Haluan irtisanoutua tällaisesta populistisesta ja henkilöön käyvästä oppositiopolitiikasta, joka sisälsi jopa vihjailuja pääministerin kohdalla veronkierrosta, mikä oli mielestäni täysin asiatonta, Räsänen ryöpytti.

– Hyvä puheenvuoro, kuului Timo Soinin (ps.) välihuuto salista.

Mustajärvi piikitteli suomenruotsalaisia

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi äityi puolestaan syyttämään Räsästä itseään populismiin sortumisesta.

– Jos joku edustaja täällä sortui populismiin, niin kyllä se oli edustaja Räsänen. Se oli oikeastaan pohjanoteeraus siinä mielessä, että kyseenalaistettiin kaikki motiivit niiltä, jotka kyselevät ministerien sidonnaisuuksien ja omistusten perään, Mustajärvi näpäytti.

Mustajärvi jatkoi sanoen, että hänen mielestään on merkittävää, mihin hyväosaiset rahansa sijoittavat.

Tämmöinen yleistäminen, missä johonkin kieliryhmään aletaan viittaamaan ei sovi tämän salin arvovallalle.

Carl Haglund

– Sijoittavatko he Suomeen ja suomalaisiin yrityksiin ja investointeihin, vai tekevätkö he niin kuin valitettavan monet raharikkaat, joilla aika monella on ruotsinkielinen sukunimi, että kun 60-luvulla suomesta lähtivät Ruotsiin ne joilla ei ollut rahaa, niin tänä päivänä lähtevät ne, joilla rahaa on, Mustajärvi sanoi.

RKP:n Carl Haglund oli silminnähden tuohtunut Mustajärven vihjailusta. Hän luonnehti Mustajärven kommenttia mauttomaksi.

– Tämmöinen yleistäminen, missä johonkin kieliryhmään aletaan viittaamaan ei sovi tämän salin arvovallalle, Haglund puuskahti.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ihmetteli lopulta, mitä tarkoitusta koko sidonnaisuuskeskustelu oikein edistää.

– Oppositio kiistelee keskenään ja provosoi toisiaan. Ehkä tätä voitaisiin harrastaa jossain muualla, Terho ehdotti.