Venäjä esittelee uusia aseitaan – ydinohjuksia ja Mistral-alusten korvaaja

Venäjän ja lännen kiihtyvä varustelukilpa näyttäytyy Moskovan lähellä pidetyssä suuressa asenäyttelyssä.

Ulkomaat
Kolme miestä panssarivaunun edessä.
Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään tiistaina, että maa ottaa tämän vuoden aikana käyttöön 40 uutta mannertenvälistä ballistista ydinohjusta.

Putinin mukaan ohjukset kykenevät läpäisemään minkä tahansa ohjuspuolustuksen.

Presidentti kertoi maansa jatkavan asevoimien nopeaa modernisointiohjelmaa talousvaikeuksista huolimatta. Hän mainitsi, että lähikuukausina alkavat uuden pitkän kantaman tutkajärjestelmän testaukset. Tutkat on tarkoitettu tarkkailemaan länsimaita ja antamaan ennakkovaroitus, jos Venäjän suuntaan ammutaan ohjuksia.

Putin puhui Moskovan asenäyttelyn Army-2015:n avajaisissa. Suuri aseiden esittely- ja myyntitilaisuus järjestetään Moskovan länsipuolella Alabinossa. Venäjän asetehtaat yrittävät tilaisuudessa saada tuotteitaan kaupaksi kansainvälisille ostajille.

Toistaiseksi Valko-Venäjä on ilmoittanut ostavansa 12 kappaletta venäläisiä Mi-8-helikoptereita. Saudi-Arabian kerrotaan olevan kiinnostunut ballistisista, taktisista Iskander-ohjuksista.

Alabinossa esiteltiin mm. uusi Priboi-luokan maihinnousualus, joka kykenee kuljettamaan mukanaan myös kahdeksan helikopteria. Priboi-alukset on tarkoitettu korvaamaan Ranskasta tilatut Mistral-luokan helikopteritukialukset, joita Venäjä ei saa sille asetettujen pakotteiden takia.

Priboi-luokan alukset voivat kuljettaa myös 500 sotilasta ja 40–60 ajoneuvoa. Laivojen rakentamisen on määrä alkaa 2016.

Lisäksi näyttelyssä esiteltiin uuden Lider-luokan ohjushävittäjän malli. Laivoihin on määrä sijoittaa 60 merimaaliohjusta, 128 ballistista ohjusta sekä 16 sukellusveneentorjuntaohjusta, kertoo Sputniknews-uutistoimisto (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP, Tass, Yle