1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanviljelijät

MTK: Paremmat perustelut viljelijöille

MTK:sta arvioidaan, että Suomen Bioetanolin viljelijöille oljesta tarjoama hinta on käypä. Lopullinen hinta määrittyisi markkinoilla tehtaan käynnistyttyä. MTK:n mukaan bioetanolitehdasta Myllykoskelle kaavaileva yhtiö epäonnistui perustelemaan viljelijöille oljentuotannon kannattavuutta.

Kuva: Yle

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan bioetanolitehdasta Myllykoskelle ajavan Suomen Bioetanoli Oy:n (SBE) olisi otettava aikalisä, jotta se saisi maanviljelijät vakuutettua oljen myynnin kannattavuudesta etanolin raaka-aineeksi.

Ensimmäinen takaraja oljentoimitussopimusten tekemiselle umpeutui toukokuun lopussa. SBE:n toimitusjohtajaAate Laukkanen arvioi, että sopimuksia kertyi noin 150. Määrä on vain noin kymmenesosa nyt tarvittavasta.

– Toivottavasti ei tehdä kielteisiä päätöksiä tehtaasta. Niitä sopimuksia varmaan enemmänkin löytyy, kun on enemmän aikaa kertoa viljelijöille, mitä tämä oikein tarkoittaa, sanoo viljelijöitä edustavan MTK:n energia-asiamies Ilpo Mattila.

– Olisi pitänyt vähän paremmin perustella viljelijöille tämä asia eikä pelkästään lähettää kirjettä tällaisen uuden asian eteenpäin viemiseksi, jatkaa Mattila.

Hinta kohdillaan?

SBE on tarjoamassa viljelijöille pellolle pitkänä puidusta oljesta 17 euroa kuiva-ainetonnilta. MTK:n mukaan lopullinen hinta määrittyy markkinoilla, jos bioetanolitehtaan toiminta pyörähtää käyntiin.

– Tässä vaiheessa tämä on mielestäni ihan kohtuullinen hinta. Sitten kun saadaan tarkat laskelmat ja tehdään lopulliset toimitussopimukset, niin silloin tarkemmin tiedetään ne hinnat, ja ne voivat olla viljelijän kannalta paremmat, arvioi MTK:n Mattila.

Kouvolan Elimäellä maanviljelyä harjoittavan Kimmo Jokirannan mielestä maanviljelijöiden on turha ennen aikojaan pohtia liiaksi oljesta saatavaa hintaa. Hän pitää SBE:n tarjousta keskustelunavauksena.

– Se on kaupan edellytys, että hinnat ovat sekä ostajan että myyjän osalta kohdillaan. Muuten ei kauppoja synny. Ei viljelijät siihen lähde sen takia mukaan, että tämä maailma pelastuu, sanoo Jokiranta, joka on myös Kouvolan kaupunginvaltuutettu keskustan listalta.

SBE:n toimitusjohtaja Aate Laukkanen on luvannut 55 euroa kuiva-ainetonnilta oljesta, jos viljelijä pui, paalaa ja kuljettaa oljen suoraan etanolitehtaalle.

– Se on erittäin varteenotettava vaihtoehto tehtaan lähellä oleville viljelijöille, pohtii Jokiranta.

Mikä olkikaupassa arveluttaa viljelijöitä?

Olkikauppaa ei ole aiemmin käyty suunnitteilla olevassa mittakaavassa mahdollisen tehtaan hankinta-alueella. SBE:n olkikauppa koskisi enintään noin 3700 viljan viljelijää Kymenlaaksossa, Itäisellä-Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. 

– Olkihan on viljan viljelyn sivutuote ja riippuen ihan siitä, mitä siitä oljesta saa, niin se lisää sitä viljan viljelyn kannattavuutta. Viljan viljelijän etu on se hinta, minkä hän siitä saa, sanoo MTK:n Ilpo Mattila.

Viljelijän kannalta olkikaupan riskinä on, jos pitkänä pellolle puitua olkea ei käydä keräämässä pois sovitusti. Normaalisti puimakone silppuaa oljen palasiksi pelloille. Pitkänä pellolle jätetty olki haittaa erityisesti kylvötyötä.

– Sitten on aivan selkeät laskennalliset ravinnepoistumat, lähinnä fosfori ja kalium. Näitä pääravinteita poistuu jonkin verran ja sitten, kun se olki mikrobien välityksellä hajoaa siellä maassa, niin se kuluttaa maassa olevaa typpeä, sanoo Ilpo Mattila.

Mattilan mukaan SBE:n tavoitteena ei ole kerätä olkea joka vuosi kaikilta sopimuksen alaisilta pelloilta. Tämä voisi poistaa viljelijöiden huolta ravinnepoistumasta.

– Tavoitteena on ehkä saada kolminkertainen määrä oljenkerjuupinta-alaa, jolloin säävaihtelut ynnä muut sellaiset eivät estä tehtaalta oljensaantia. Viljelijän ei tarvitse päästää urakointikoneita pellolle, jos on erittäin huonot korjuuolosuhteet, arvioi Ilpo Mattila.

Klo 6.46 otsikko muutettu.