1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Apulaisvaltakunnansyyttäjä: KRP ei olisi halunnut Aarnio-tutkintaa vastuulleen

KRP:ssä arveltiin tutkinnan johtavan väitteisiin siitä, että tutkinta olisi hyökkäys Helsingin poliisia vastaan. Yle Uutisten tavoittamalla KRP:n eläköityneellä päälliköllä Rauno Rannalla ei ole lisättävää aiheeseen.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske. Kuva: Yle

KRP ei olisi halunnut Aarnio-tutkintaa itselleen, vaan valtakunnansyyttäjänvirasto joutui erikseen pyytämään KRP:tä tutkimaan tapausta, kertoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Ylen Päivän kasvossa vierailleen Kalskeen mukaan KRP ei olisi halunnut jutun tutkintaa, koska siellä arveltiin tutkinnan nostavan pintaan väitteet siitä, että tutkinnan taustalla olisivat KRP:n ja Helsingin poliisin tulehtuneet välit.

– Sisäasianministeriön yhteydenoton jälkeen otin yhteyttä silloiseen KRP:n päällikköön Rauno Rantaan, ja kerroin lyhyesti, mistä on kyse, ja esitin, että KRP ottaisi asian tutkintaansa. Siinä vaiheessa Ranta ei ollut ollenkaan innostunut asiaan, vaan sanoi ihan suoraan sen, että silloin tulee heti pinnalle väite siitä, että tässä ovat jotkut tulehtuneet suhteet KRP:n ja Helsingin poliisilaitoksen kohdalla, ja että tässä on joku KRP:n hyökkäys Helsingin poliisia kohtaan, Kalske kertoi.

– Jonkun ajan kuluttua, kun tarkastelin näitä asioita lähemmin, niin totesin, että joko tämä asia tutkitaan kunnolla tai tästä ei tule yhtään mitään, ja otin uudestaan yhteyttä Rauno Rantaan, ja totesin tämän, minkä juuri äsken sanoin, ja minusta tämä pitää nyt olla KRP:n tutkinnassa, koska KRP:llä on resursseja ja tietotaitoa, ja koska tässä tulee selvityksiä ulkomaita myöten, ja tämä on hyvin moniongelmainen tilanne. Ja siinä yhteydessä Ranta sanoi, että KRP ottaa. Että ei tässä KRP ole ollut mitenkään tämän asian perään, vaan, luojan kiitos, KRP suostui ottaman tämän, Kalske jatkoi.

Puolustus on arvostellut tutkintaa KRP:n kehittelemäksi juoneksi, ja myös muut tahot ovat ihmetelleet asiaa.