Enemmän valoa, parempi maaperä – kaikkien yhteiseltä yrttimaalta saa hakea vapaasti

Elias Lönnrotin yrttimaata on täksi kesäksi uudistettu. Sen ympäriltä on poistettu haapoja ja itse yrttipenkkien maaperää on parannettu lannoitteilla. Yrttimaan annit ovat kaikkien käytettävissä.

luonto
Elias Lönnrotin yrttimaa.
Laura Tolonen / Yle

Elias Lönnrotin yrttimaa sijaitsee Kajaanissa Onnelan asuinalueella, aivan Lönnrotin majan vieressä. Useamman yrttipenkin käsittävällä alueella kasvaa monenlaisia yrttejä, jotka ovat kenen tahansa käytettävissä – kunhan ei vain riivi kasveja juurineen irti. Ihmiset ovatkin löytäneet yrttimaan antimet.

– Kyllä täällä käy ihmisiä. Harva se kerta kun itse käyn täällä hoitamassa yrttimaata, niin tänne tulee uteliaita ihmisiä. Olen sitten hiukan neuvonut heitä yrttien käytön suhteen, Elias Lönnrot -seuran puheenjohtaja Lasse Lyytikäinen mainitsee.

Yrttimaalla osa kasveista on jo komeasti noussut kurkottelemaan kohti taivasta. Lyytikäinen arvelee, että kaupunkilaiset voivat hakea yrttejä heinäkuun alusta aina syyskuun puolelle. Jopa lokakuussa, jos ei sada lunta.

"Ei tehdä mitään pikkasen"

Yrttimaaidean äiti ja yksi yrttimaan talkoolaisista, Kirsi Kilpeläinen, katselee haltioissaan yrttimaata.

– Täällä näyttää aivan ihanalta. Me talkoolaiset kastelemme ja kitkemme vuoroviikoin yrttimaalla. Kivasti on talkoolaisia löytynyt, hyvin olemme saaneet homman pyörimään. Kaupunki on yrttimaan hoidossakin mukana, soitamme puistopuolelle, mikäli vesitynnyrit ovat ehtyneet. Kaupungille siis kuuluu iso kiitos.

Elias Lönnrotin yrttimaa sai alkunsa jo 14 vuotta sitten Kajaanin asuntomessujen aikaan. Tuolloin pienimuotoinen yrttimaa tehtiin ensimmäisen kerran ja sitä pidettiin yllä kolmen vuoden ajan Kajaanin 4H-kerhon toimesta. Noiden vuosien jälkeen asia kuitenkin unohtui ja alue pääsi ruohottumaan.

Ihmisiä seisomassa yrttimaalla.
Elias Lönnrotin yrttimaa kiinnostaa ihmisiä pelkkänä käyntikohteenakin. Laura Tolonen / Yle

– Keväällä 2009 aloin puhua Elias Lönnrot -seuran väelle ja Kajaanin Kalevalaisille Naisille, että mitäs jos laitettaisiin kuntoon se yrttimaa? Meillä oli tarkoituksena vain vähän uusia maata, Kilpeläinen sanoo.

Harva se kerta kun itse käyn täällä hoitamassa yrttimaata, niin tänne tulee uteliaita ihmisiä.

Lasse Lyytikäinen

– Sitten saimme Kainuun ammattiopiston opettajan Heli Pirisen innostumaan asiasta. Kun Heli tuli tänne, hän totesi heti, että ei tehdä mitään pikkasen. Vaan jos jotakin tehdään, niin tehdään kunnolla. Pian saimme huomata olevamme aika ison jutun äärellä, Kilpeläinen jatkaa nauraen.

Yrttimaata kunnostettu monilla tavoin

Yrttimaa aukaisi porttinsa tiistaina jo kuudennen kerran, mutta tällä kertaa hiukan erinäköisenä kuin ennen. Nimittäin tänä kesänä yrttimaa on saanut kasvojenkohotuksen.

– Täällä oli kaksi isoa haapaa, jotka imivät yrttimaasta voimaa. Tämän takia yrtit eivät kunnolla kasvaneet. Haavat poistettiin kaupungin toimesta, ja ympärillä olevaa metsää harvennettiin. Nyt valo pääsee paremmin yrttimaalle. Lisäksi yrttimaan käytäviin saatiin kivituhkaa, Lyytikäinen kertoo.

Lipstikka.
Lipstikka.Laura Tolonen / Yle

Itse yrttipenkit kokivat myös muutoksen, sillä Kainuun ammattiopiston puutarhapuoli teki maaperätutkimuksen. Sen perusteella yrttipenkkien maaperää on parannettu oikeilla lannoitteilla. Myös taimia on hankittu lisää.

Kaikkiaan yrttimaalta löytyy 26 eri kasvia. Joukossa on muun muassa kuminaa, piparminttua, lipstikkaa sekä punaherukoita.