"Raha haisee, mutta miten kovasti se haisee" – Finnpulpin havusellutehdas sai savolaiset liikkeelle

Finnpulpin kaavaileman sellutehtaan mahdolliset melu- ja hajuhaitat mietityttivät lähialueen ihmisiä. Yhtiön mukaan hajuhaitat ovat sellutehtaiden perussynti, mutta nykytekniikalla ne voidaan saada kuriin.

selluloosa
Finnpulpin yleisötilaisuus Kuopiossa.
Finnpulpin yleisötilaisuus Kuopiossa.Timo Heikura / Yle

Kuopion Sorsasaloon kaavaillun jättimäisen Finnpulpin havusellutehtaan ensimmäinen yleisötilaisuus veti Kuopion valtuustosalin puolilleen väkeä tiistai-iltana.

Tilaisuuteen kokoontuneita ihmisiä askarruttivat sellutehtaan mahdolliset meluhaitat, Sorsasalo tehtaan sijoituspaikkana ja puukuljetukset. Monissa puheenvuoroissa kysyttiin hajuhaittojen perään.

– Sanotaan, että raha haisee, mutta miten kovasti se haisee, kysyi siilinjärveläinen Heikki Jääskeläinen.

Finnpulpin lupa-asioista vastaava johtaja Timo Piilonen myönsi, että hajuhaitat ovat perinteisesti olleet sellutehtaiden perussynti, mutta nykytekniikka on tarjonnut helpotuksen asiaan. Yhtiön oman arvion mukaan hajuhaittoja syntyisi lähinnä silloin, kun tehtaan toiminta seisahtuu joko sähkökatkon tai seisokin takia.

– Me päästään nykytekniikan avulla ihmisten hajukynnyksen alle, eikä ihminen enää haista mahdollista hajuhaittaa. Kun se tehdas on normaaliajossa, niin mitään hajuja ei juuri tule, Piilonen kertoi.

Yleisöstä löytyi myös tukea yhtiön näkemykselle.

– Smurfitin Savon Sellusta ei ole ollut mitään haittaa viime vuosina. Tervetulloo vaan ja tuokaa tänne ulukomaan rahhoo, totesi viisikymmentä vuotta Sorsasalossa asunut Esko Pitkänen.

Sijantipaikka ihmettytti osaa yleisöstä

Ranta-Toivalan alueen asukkaiden puhemiehenä toimivan Sauli Ahvenniemen mukaan lähiasukkaat eivät vastusta hanketta, mutta ihmettelevät aikeita sijoittaa jättimäinen sellutehdas keskelle kaupunkia, Kallaveden saareen.

– Toivon, että kääntäisitte kaikki kivet, jotta me voidaan olla varmoja, että tämä hanke on turvallinen meidän kaikkien kannalta, Ahvenniemi vetosi yhtiöön.

Finnpulpin Piilonen ei luvannut, että tehdas saataisiin täysin päästöttömäksi, mutta keinoja päästöjen minimoimiseksi yhtiö lupaa etsiä.

– On selvää, että tällaisella sellutehtaalla on vaikutuksia. Kyse on sitten siitä, että onko se vaikutus liian suuri. Me tullaan etsimään keinoja puuttua mahdollisiin haittoihin, jos sellaisia eteen tulee, Piilonen lupasi yleisölle.

– Mitään aivan uusia prosesseja tai koelaitteita ei tule meidän tehtaalle. Rakenteellisesti ne laitteet sekä tekniikat ovat koeteltuja maailmalla ja niiden toiminta tunnetaan.