EU-maat eivät vielä sopuun turvapaikanhakijoiden jakamisesta – Italia varoittaa "suunnitelma B:stä"

Sisäministerit keskustelivat Luxemburgissa EU-komission ehdotuksesta, jonka mukaan Italian ja Kreikan taakkaa Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten suuresta määrästä helpotettaisiin sijoittamalla turvapaikanhakijoita eri EU-maihin.

Ulkomaat
Ihmisiä käytävällä.
Siirtolaisia Italiassa lähellä Ranskan rajaa 15. kesäkuuta.Luca Zennaro / EPA

EU:n sisäministerit eivät päässeet tiistaina sopimuksen Välimeren siirtolaiskriisin ratkaisemiseen tähtäävistä keinoista.

Siirtolaisasioista vastaavan EU-komissaarin Dmitris Avramopoulosin mukaan neuvotteluissa kuitenkin edettiin.

Ministerit puivat tiistain kokouksessaan Luxemburgissa EU:n komission ehdotusta, jonka mukaan 40 000 Eurooppaan saapunutta syyrialaista ja eritrealaista turvapaikanhakijaa sijoitettaisiin eri EU-maihin niille sovittujen kiintiöiden mukaisesti. Lisäksi sijoitettaisiin noin 20 000 Euroopan ulkopuolella leirellä elävää syyrialaista.

Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa ensi viikolla EU:n huippukokouksessa.

Kiintiöiden tarkoituksena olisi helpottaa Kreikan ja Italian taakkaa, sillä suuri osa maahanpyrkijöistä tulee näihin maihin. Tänä vuonna unioniin tulleista yli 100 000 ihmisestä noin 60 000 on tullut Italiaan, kertoo EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex.

EU-maat lupasivat apua Italialle sen jälkeen, kun noin 800 maahanpyrkijää oli kuollut huhtikuussa heitä Välimeren yli kuljettaneen laivan haaksirikkouduttua. Onnettomuus oli tämän vuoden tähän asti pahin, mutta kaikkiaan 1 800 siirtolaisiksi pyrkijää on kuollut alkuvuoden aikana ylittäessään merta usein huterilla ja ylitäysillä veneillä.

Italia varoittaa "suunnitelma B:stä"

Italian pääministeri Matteo Renzi on varoittanut Eurooppaa vahingoittavasta "suunnitelma B:stä", jos muut EU-maat eivät osoita solidaarisuutta siirtolaiskriisin edessä.

Renzi ei tarkentanut, mihin toimiin Italia ryhtyisi. Italialaismedian mukaan maa saattaisi ryhtyä antamaan uusille saapujille väliaikaisia viisumeja, jotta he saisivat oikeuden matkustaa Schengen-alueella.

Italian sisäministeri Angelino Alfano varoittaa, että Euroopan yhtenäisyys on vaarassa, jos sopua siirtolaiskysymyksessä ei synny.

Hän myös arvosteli Ranskaa siitä, ettei se ole päästänyt rajan afrikkalaisia siirtolaista, jotka haluaisivat matkustaa pohjoiseen. Noin 300 siirtolaista on osoittanut Ventimiglian rajakaupungissa mieltään, koska Ranska ei huoli heitä.

Italian poliisi poisti siirtolaiset tiistaina paikalta. Suurin osa lähti rauhallisesti, mutta poliisi poisti osan väkivalloin. Ainakin yksi poliisi loukkaantui yhteenotoissa.

Ranskan, Italian ja Saksan ministerit vakuuttivat yhtenäisyyttä

Ranska ja Itävalta ovat lisänneet rajatarkastuksia Italiasta tuleville siirtolaisille. Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve sanoo, ettei Ranska ole tukkinut rajaa, mutta toimii oikeuksiensa mukaisesti lähettäessään turvapaikanhakijat takaisin Italiaan.

EU:n Dublinin sopimusten mukaan turvapaikkahakemus tulisi käsitellä siinä EU-maassa, jonne hakija ensin saapui.

Ranskan, Italian ja Saksan sisäministerit pitivät tiistaina Luxemburgin kokouksen yhteydessä tiedotustilaisuuden, jossa he pyrkivät osoittamaan yhtenäisyyttä siirtolaiskysymyksessä. Cazeneuven mukaan Ranska tukee yhdessä Saksan ja Italian kanssa uudelleensijoitusmekanismia.

Suomi on vastustanut pakkosijoittamista, mutta taipui tiistaina EU-maiden enemmistön kannalle, sisäministeri Petteri Orpo kertoi kokouksen jälkeen.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset