1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Puuman itäinen alalaji kuollut sukupuuttoon

Puuma on ollut läntisen pallonpuoliskon laajimmalle levittäytynyt peto, mutta ihminen on hävittänyt sitä säälimättä.

Puuma-eläin Chileläisessä kansallispuistossa. Sukupuuttoon kuolleesta itäisestä alalajista ei ole varmistettua havaintoa vuoden 1938 jälkeen. Kuva: Francisco Negroni / EPA

Pohjois-Amerikassa elävän puuman itäinen alalaji (Puma concolor couguar) on kuollut sukupuuttoon, toteavat Yhdysvaltain ympäristöviranomaiset.

Epävirallisesti itäpuumaksi nimetty alalaji julistettiin uhanalaiseksi vuonna 1973. Viimeiset varmistetut havainnot eläimestä ovat kuitenkin jo vuosilta 1938 ja 1932, jolloin metsästäjät saivat viimeiset yksilöt saaliikseen Yhdysvaltain Mainen osavaltiossa ja Kanadassa.

Yhdysvaltain itäosissa on tehty silloin tällöin puumahavaintoja, mutta viranomaisten mukaan kyseessä ovat olleet lännestä vaeltaneet yksilöt, jotka ovat kuuluneet eri alalajiin.

Puumat ovat olleet läntisen pallonpuoliskon laajimmalle levittäytyneitä petoja. Pohjois-Amerikassa niitä elää edelleen lähinnä Kalliovuorilla. Lisäksi Floridassa tavataan uhanalaista floridanpuumaa.

Puumia on metsästetty säälimättä, koska karjankasvattajat pitävät niitä uhkana eläimilleen. Puumista on maksettu myös tapporahaa.

Puuman kohtaloksi on koitunut myös metsien katoaminen, mikä on vienyt puuman tärkeimmältä saaliseläimeltä, valkohäntäkauriilta, elinalueet.