Savo-Karjalan kansanedustajilta ryöpytystä Fimea-jahkailulle: "Ei tule ongelmia, kun toimitaan niin kuin päätös sanoo"

Ylen tavoittamat kansanedustajat pitävät Fimean tiistaina julkistettua alueellistamisselvitystä hyvänä lähtökohtana, mutta monen mielestä raportin ehdotukset ovat riittämättömiä. Jos ehdotukset pantaisiin täytäntöön, Kuopiosta pitäisi tulla Fimean suurin yksikkö vuonna 2018.

Kotimaa
Fimean kyltti
Antti-Petteri Karhunen / Yle

Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimean alueellistamisselvitystä pidetään Savo-Karjalan kansanedustajien keskuudessa hyvänä lähtökohtana jatkovalmistelulle. Eilen julkistetussa selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) ehdotetaan muun muassa, että Kuopiosta tulisi henkilöstömäärältään suurin Fimean yksikkö vuoden 2018 loppuun mennessä ja että Fimean johto sekä yleishallinto toimisivat silloin ainakin pääosin Kuopiossa.

Kaikki kymmenen Yle Savolle asiaa kommentoinutta edustajaa ovat sitä mieltä, että esitys on oikeansuuntainen, koska se on selvästi lähempänä alkuperäistä päätöstä.

– Siinä palataan lähemmäs alkuperäistä alueellistamispäätöstä kuin mitä viimeisen neljän vuoden aikana on käytännössä linjattu ja tehty, kommentoi muun muassa hallituspuolue keskustan Elsi Katainen.

– Erittäin hyvä, että raportissa suositellaan aikataulussa pysymistä ja pääpaikaksi esitetään jo aiemmin päätetyn mukaisesti Kuopiota. Tästä on myös poliittisessa valmistelussa pidettävä kiinni, komppaa muun muassa Riitta Myller (sd.).

Kuopiosta on tultava selkeästi isoin ja kiistaton pääpaikka. Näin Fimean ylijohtajan ja ministeri Mäntylän pitää myös toimia.

Seppo Kääriäinen

"Ei alkuperäisen alueellistamispäätöksen mukainen"

Kaikki Ylelle asiaa kommentoineet alueen kansanedustajat eivät kuitenkaan pidä raportin esityksiä riittävänä.

– Kuopiosta on tultava selkeästi isoin ja kiistaton pääpaikka. Näin Fimean ylijohtajan ja ministeri Mäntylän pitää myös toimia, sanoo keskustan Seppo Kääriäinen.

– Fimea jatkaisi edelleen hajautettuna virastona, jonka hallinto ja tukitoimet sijaitsisivat Kuopiossa. Mielestäni se ei ole alkuperäisen alueellistamispäätöksen mukainen, Sari Essayah (kd.) linjaa.

– Jatkoaikaa on annettu vuoden 2018 loppuun saakka joten aikaa reagoinnille on riittävästi, linjaa perussuomalaisten Kari Kulmala.

Kimmo Kivelän (ps.) mielestä Fimean alueellistamisselvitystä ei tarvitse lukea kuin piru raamattua. Kivelästä on tärkeää, että todellinen alueellistaminen tapahtuisi ja pääpaino olisi Kuopiossa tehtävässä työssä – Fimean johto mukaan lukien.

Markku Rossi (kesk.) olisi valmis harkitsemaan myös Fimean 20 ihmistä työllistävän laboratorion siirtämistä Kuopioon, vaikka sitä ei tarkastelussa esitetä.

– Alueellistaminen tulee toteuttaa asetetun määräajan puitteissa eli vuoteen 2018 mennessä. Myös laboratorion sijoittaminen Kuopioon tulee ottaa tarkastelun kohteeksi, Rossi kommentoi.

Päätösten toimeenpanoon kaivataan jämäkkyyttä

Fimean alueellistamisen johtaminen saa monelta edustajalta kritiikkiä. Arvosteluryöpyn saavat niin Fimean operatiivinen johto kuin poliittiset päättäjätkin.

Esimerkiksi nykyisistä hallituspuolueista keskustan Hannakaisa Heikkinen kuvailee koko prosessia "pidennetyksi murhenäytelmäksi" ja kokoomuksen Sari Raassinan mielestä päätöksissä ei voi olla porsaanreikiä, joilla päätösten tavoitteet voidaan vesittää.

– Kun valta vaihtuu, edellisen hallituksen tekeminen päätösten eteenpäin vieminen muuttuu vatuloinniksi, Heikkinen tiivistää.

"Tarvittaessa pitää vaihtaa henkilöitä"

Entä mitä Fimean alueellistamisprosesista voisi oppia? Markku Eestilä (kok.) siirtäisi hallituksen päätösten toimeenpanovastuuta entistä enemmän kyseisen ministeriön kansliapäällikölle.

– Jos toimeenpanossa syntyy ongelmia, syyt pitää välittömästi selvittää ja tarvittaessa vaihtaa henkilöitä, Eestilä sanoo.

Kun päätökset on suuntaan tai toiseen tehty, ne pitää toimeenpanna jämäkästi.

Sari Essayah

Riitta Myller ja Sari Essayah korostavat vastauksissaan, että päätökset tulee valmistella eri osapuolia kuunnellen, mutta:

– Kun päätökset on suuntaan tai toiseen tehty, ne pitää toimeenpanna jämäkästi, Essayah toteaa.

Seppo Kääriäisellä on päätöksenteon linjakkuuteen hieman suorempi kanta.

– Silloin ei tule ongelmia, kun toimitaan niin kuin päätös sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) totesi tiistaina, että Fimea-raportin ehdotuksia ei toteuteta sellaisenaan. Mäntylä aikoo asettaa uuden selvitysryhmän tekemään laajempaa selvitystä Fimean tilanteesta.

Vuoden alussa Fimean henkilöstöstä työskenteli Helsingissä noin 160 työntekijää, Kuopiossa 60 ja Turussa kuusi työntekijää.