1. yle.fi
  2. Uutiset

Idänkäkeä katsomaan tullut lintubongari: "Olisi se ensimmäinen havainto itselleni, niin sanottu elämänpinna"

Tampereelta ja Turusta lintulaskentoja Sotkamoon tekemään tulleet nuoret miehet bongailivat samalla idänkäkeä. Ulkonäön perusteella idänkäkeä on käestä vaikea erottaa, mutta äänestä erikoisuuden tunnistaa.

luonto
Kim Kuntze kiikaroi lintuja.
Julia Sieppi / Yle

Lintulaskentoja luonnontieteelliselle keskusmuseolle tekemään tulleet Valtteri Salonen, Sebastian Andrejeff ja Kim Kuntze kiikaroivat idänkäkeä Sotkamon metsissä. Suomen ensimmäinen idänkäki havaittiin viime sunnuntai-iltana 14. kesäkuuta Sotkamon Teerivaarassa.

– Kuultiin, että täällä on tällainen idänkäki, emmekä pysyy huomenaamuna tekemään laskentaa, niin tulimme bongaamaan tätä kuuluisuutta. Tämä olisi meille ensimmäinen kerta, Kim Kuntze kertoo.

– Olisi se ensimmäinen havainto itselleni, niin sanottu elämänpinna, Sebastian Andrejeff sanoo.

Kim Kuntze, Valtteri Salonen ja Sebastian Andrejeff.
Kim Kuntze, Valtteri Salonen ja Sebastian Andrejeff.Julia Sieppi / Yle

Mistä lintumaailman kuuluisuuden sitten tunnistaa?

– Ääni on sen verran tuttu, että tunnistaisin, Kuntze jatkaa.

Andrejeff selventää vielä:

– Ulkonäöstä on vaikea havaita, mutta äänestä tunnistaa. Perinteisesti suomalainen käki kukkuu, mutta idänkäki puputtaa.

Lintuharrastus on miesten mieleen yhdestä jos toisestakin syystä.

– Kiva, että lintuja pystyy katsomaan pelkästään kiikarin avulla, ei tarvitse mitään mikroskooppia. Eikä tarvitse ottaa kiinni, niin kuin hyönteisiä. Ei tarvitse silpoa niitä osiin, Kuntze toteaa.

Yöksi Sotkamon suunnalle yöpymään jäämään aikonut mieskolmikko toivoi bongaavansa yöeläjän metsästä, kuten useat muutkin lintuharrastajat.

Korjaus 17.6. klo 18.28: Kim Kuntsen sukunimi korjattu Kuntzeksi.

Lue seuraavaksi