1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vaikuta itse hedelmällisyyteesi, jos lapsen saanti kiinnostaa

Nuoruuden kiireessä ja ehkäisyvalistuksen keskellä elävän nuoren naisen kannattaa muistaa, että kaukaisiakin perhehaaveita kannattaa vaalia – huolehtimalla omasta terveydestä.

Kuva: Alex Hofford / EPA

Nuoret naiset eivät ole täysin tietoisia siitä, että heidän hedelmällisyytensä alkaa laskea jo 25 ikävuoden tienoilla, Väestöliiton lapsettomuusklinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari arvioi Ylen Aamu-tv:ssä. Lääkärin mielestä omaa hedelmällisyyttä kannattaisi suojata jo elämäntapoja valitessa.

Tupakka ja alkoholi

Jos nainen polttaa runsaasti, aika raskauden alkamiseen on tavallista pidempi, sama koskee alkoholin käyttöä. Äidin raskaudenaikaisen tupakoinnin on havaittu vaikuttavan myös syntymättömän lapsen, ainakin pojan, tulevaan hedelmällisyyteen.

Miehellä ikä alkaa vaikuttaa hedelmällisyyteen myöhemmin kuin naisella. Tupakointi voi kuitenkin heikentää siittiöiden laatua.

Ruokavalio

Paino vaikuttaa naisella hormoneihin, jotka säätelevät munasolujen kypsymistä. Selkeästi alipainoisella, eli jos painoindeksi on alle 20, raskauden alkaminen kestää vähän pidempään. Tilanne on sama ylipainoisella eli painoindeksin ollessa yli 30:n tai 35:n.

Tilannetta voi auttaa tasapainoisella ruokavaliolla. Jos ylipainoinen, esimerkiksi satakiloinen, nainen saa pudotettua viisikin kilogrammaa pois, se voi auttaa hedelmällisyyttä.

Miehillä ylipaino voi heikentää siittiöiden tuotantoa.

Stressi

Tutkimusten mukaan joukko samanaikaisia stressitekijöitä pidentää naisella raskauden alkamista. Stressi voi heikentää myös hedelmällisyyshoitojen tulosta.

Kyky sietää stressiä vaihtelee runsaasti. Mutta jos paineitaan pystyy vähentämään ja mieltään rauhoittamaan, keho pystyy toimimaan paremmin, ylilääkäri Anne-Maria Suikkari sanoo.

Pakastaminen

Eräs omavalintainen, joskaan ei ilmainen, tapa suojata hedelmällisyyttä on pakastaa munasoluja kyllin nuorena edesauttamaan raskaaksi tulemista itselle sopivammalla iällä.

– Vaikka tiedetään, että lapset olisi biologian kannalta hyvä saada 25-vuotiaana, ei elämä niin mene. Se on länsimaissa fakta. Pakastaminen on yksi keino saada omilla soluilla lapsia myöhemmin.

Suikkari painottaa, että pakastamista varten naisen pitää käydä läpi hormonihoito ja munasolujen keräys – ikäänkuin koeputkihedelmöityshoidossa.

– Se ei olelainkaan pikkujuttu. Ja jos tähän vaihtoehtoon herää vasta 40-vuotiaana, ei ole helppoa.

Väestöliiton lapsettomuusklinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari Ylen Aamu-tv:n vieraana 17.6.2015. Kuva: Yle