Kolmannes maailman pohjavesivarannoista hupenee nopeasti

Satelliittiaineistolla on ensi kertaa saatu kattava kuva maailman pohjavesivarannoista. Suurin osa varannoista hupenee, mutta veden loppumisen aikataulu on vielä epäselvä.

tiede
Yhdysvaltain itärannikko nähtynä Kansainväliseltä avaruusasemalta.
Yhdysvaltain itärannikko nähtynä Kansainväliseltä avaruusasemalta kesäkuussa 2011.NASA

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa (siirryt toiseen palveluun) on uusilla satelliiteillaan koonnut uutta tietoa maapallon maanalaisista vesivaroista. Uudet tiedot ovat erittäin huolestuttavia. Satelliittitiedon perusteella tehty tutkimus on julkaistu Water Resources Research (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä.

Maapallolla on yhteensä 37 laajaa pohjavesialuetta. Tutkimuksen mukaan 21 niistä on alkanut vajentua ja kolmanneksella vesivarojen väheneminen on nopeaa.

Satelliittitieto on kuitenkin vain suuntaa-antavaa. Täsmällisiä tietoja vesivarantojen tilasta ei ole.

– Koska tiedämme, kuinka nopeasti kulutamme maailman pohjavesivarantoja, tarvitsemme maailmanlaajuisen, koordinoidun tutkimuksen, jotta voimme saada selville kuinka paljon [vettä] on jäljellä, sanoo Nasan Jet Propulsion Laboratoryn vanhempi tutkija Jay Famiglietti.

Maapallolla on satoja miljoonia ihmisiä, jotka saavat juoma- ja käyttövetensä maanalaisista vesilähteistä. Pohjavesilähteiden tila riippuu paljolti siitä, miten niitä käytetään.

Esimerkiksi Australian länsiosassa sijaitseva Canning Basinin pohjavesialue hupenee nopeasti, mutta maan itäosan Great Artesian Basinin alue on hyvässä kunnossa. Ero johtuu siitä, että Länsi-Australiassa on paljon kaivostoimintaa ja öljynporausta, jotka kuluttavat paljon vettä.

Vakavin tilanne on Arabian pohjavesialueella, joka kattaa suurimman osan Arabian niemimaasta ja tuottaa vettä 60 miljoonalle ihmiselle.

Seuraavaksi eniten ylikulutusta on Indusjoen pohjavesialueella Intian ja Pakistanin seuduilla sekä Murzuk-Djado Basinin alueella Pohjois-Afrikassa.

Yhdysvaltain länsirannikko kärsii rajusta kuivuudesta. Alue käyttää normaalioloissakin runsaasti pohjavettä. Eräiden ennusteiden mukaan Kalifornian osavaltio voi olla loppuvuonna jo täysin riippuvainen pohjavedestä vesihuollossaan.

Ilmastonmuutos muuttaa vesioloja

Tyhjentyneiden pohjavesialueiden täyttyminen voi kestää jopa tuhansia vuosia.

Tutkijat tietävät, että tietyt pohjavesivarannot hupenevat. On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka nopeasti tyhjeneminen tapahtuu. Arviot vaihtelevat pahimmillaan kymmenestä vuodesta jopa vuosituhansiin.

Ilmastonmuutos vaikuttaa pohjaveden määrään alueittain. Päiväntasaajan lähellä ilmasto lämpenee ja muuttuu kuivemmaksi. Tämä saa ihmiset käyttämään enemmän vettä, mutta sateet eivät täytä varantoja entisellä nopeudella. Lisäksi haihtuminen on entistä nopeampaa.

Samaan aikaan lähempänä napaseutuja ilmasto muuttuu kosteammaksi, jollloin sade täydentää pohjavesivarantoja.

Monissa maissa myös väestönkasvu uhkaa pohjavesivaroja, kun vedenkulutus kasvaa.