Marian siunauskappeliin mittava remontti – historialliset urut pauhaavat vuonna 2017

Peruskorjauksessa kappeli suurenee ja Mariassa soivat tulevaisuudessa historialliset Normann-urut. Remontti tarkoittaa myös muutoksia hautauksiin.

siunauskappelit
Kuvassa Marian hautausmaan kappeli pysäköintipaikalta  katsottuna.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Kokkolassa Marian siunauskappelin remontti alkaa syksyllä. Peruskorjauksessa kappeli laajenee 585 neliömetristä 634 neliömetriin. Uuteen osaan tulee muun muassa saattotila ja yleisö-wc invamitoituksilla. Ruumiskylmiö muuttuu 20-arkkupaikkaisesta 28-paikkaiseen. Tulevaisuudessa arkku siirretään siunauskappeliin lasitetun yhdyskäytävän kautta, ei enää ulkokautta.

Marian siunauskappeliin restauroidaan historialliset Normann-urut vuodelta 1879. Kappelin urkuparvi puretaan ja urut sijoitetaan lattialle. Nykyisistä uruista otetaan talteen pillit ja urut myydään.

Vanha siunauskappeli käyttöön

Peruskorjauksen ajaksi Marian väliaikainen ruumiskylmiö siirretään vanhaan siunauskappeliin. Siunaustilaisuuksiin käytetään Ykspihlajan ja Kaarlelan kirkkoja, tuhkauksen ollessa kysymyksessä myös Kokkolan kirkkoa.

Marian siunauskappelin uusitut tilat on tarkoitus ottaa käyttöön kesäkuussa 2016. Urkujen restaurointi valmistunee syksyyn 2016 mennessä. Äänitys ja viritys tehdään alkuvuonna 2017.

Marian siunauskappelin remontti maksaa runsaat 780 000 euroa, urkujen kunnostus noin 180 000 euroa.