Mystinen Paavolan tammi lumoaa Lohjansaaren kätköissä

Luontomatkailukohteiden suosio kasvaa. Internetin retkeilysivustot helpottavat myös tuntemattomien kohteiden löytämistä. Esimerkiksi Lohjan Paavolan tammi on noussut suuren yleisön tietoisuuteen Retkipaikka-sivuston kautta.

Lohja
Lohjansaaressa sijaitsevan Paavolan tammen luona on maaginen tunnelma.
Yle

Paavolan tammi kohoaa kohti korkeuksia ja kurkottelee pitkälle sivuilleen tiheän kuusikon suojissa Lohjansaaressa. Puu on hiukan syrjässä, joten se on saanut elää omaa elämäänsä melko rauhassa jo satojen vuosien ajan.

– Ehkä tämä on ollut pieni salaisuus tämä tammi. Minun mieheni sukulaiset, jotka ovat tulleet tänne jo 1800-luvun puolella, niin ei heidänkään perimätietona ole tästä kauheasti hihkuttu. Tuntuu, että tätä on suojeltu ja tämä on pidetty sellaisena omana salaisena paikkana, Lohjansaaressa mökkeilevä Päivi Pälvimäki pohtii.

Retkipaikka-luontosivuston perustajaan puu teki lähtemättömän vaikutuksen heti ensimmäisellä käyntikerralla.

– Täällä on jotenkin harras tunnelma ja tämähän on aivan epätodellinen paikka. Tämä voisi olla ihan hyvin jostain elokuvasta tai satukirjasta: valtavan suuri puu keskellä tiheää kuusikkoa aukiolla, jossa ei kasva juuri mitään muuta, Antti Huttunen luonnehtii.

Mene rohkeasti luontoon, mutta älä jätä sinne mitään

Antti Huttusen muita suosikkipaikkoja Uudellamaalla ovat Vihdin Konian hiidenkirnu ja Rokokallion alue sekä Lohjan Torholan luola. Toistaiseksi kokemattomia paikkojakin Huttusella on lukematon määrä, mutta yksi päällimmäisistä toiveista olisi nähdä Inarin Routasenkuru. Hän yllyttää mielellään myös muita ihmisiä luontoelämysten äärelle.

– Haluan nimenomaan innostaa ihmisiä: lähtekää luontoon ja näkekää ja kokekaa itse! Mikään kohde ei avaudu missään kuvissa tai videoissa samalla tavalla kuin itse paikan päällä vieraillen. Myös kaupunkien läheltä löytyy paljon nähtävää.

Päivi Pälvimäellä on kuitenkin Paavolan tammen luona vieraileville kulkijoille muutama toive.

– Toivon, että ihmiset huomioisivat, että tämä tammi on kuivan kuusikon keskellä. Eli mielellään ei poltettaisi tupakkaa ja vietäisiin edes natsat pois jos tupakan uskaltaa täällä sytyttää. Muutenkin pidettäisiin paikka siistinä eikä rikottaisi tätä ympäristöä. Se olisi tärkeää, jotta kaikki pystyisivät tästä tammesta nauttimaan.