1. yle.fi
  2. Uutiset

Mökkikonkari kaipaa sosiaalisuutta, mutta kavahtaa mökkireservaatteja – "Rantaviivan pitää olla kaunis ja antava"

Keväällä mediassa aletaan rummuttaa alkavaa mökkikautta ja lasketaan, miten monta kymmentä miljoonaa euroa kesäasukkaat tuovat paikkakunnalle. Tämä ei ole kaikkien mieleen.

Kotimaan uutiset
Hannu Ranki
Sari Ursin / Yle

Hannu Ranki on ollut Mikkelin Anttolan kesäasukas jo vuodesta 1967 lähtien. Hänen mukaansa 2000-luvulta asti kesäasukkaisiin on asetettu suuria taloudellisia odotuksia.

– Meitä kesäasukkaista monestikin pidetään pelkästään kuluttajina. Odotetaan, että kesäasukkaiden tulon myötä kauppa käynnistyy ja palveluja tarjotaan. Sehän on tietysti fakta ja hyväkin asia. Mutta paikallisten ja mökkiläisten suhteen ei välttämättä pitäisi olla taloudellinen, vaan paljon syvempi ja mielenkiintoisempi.

Rankin mukaan kaikki yhteiskunnallinen toiminta pohjautuu inhimilliseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Hän näkisikin mielellään enemmän yhteisöllisyyttä paikallisten ja kesäasukkaiden välillä.

Laituri kesämökin rannassa.
Mökkilaituri.Elina Jämsen / Yle

– Kesäasukkaiden kannattaisi tutustua paikkakunnan elämään ja ihmisiin. Näkisin, että sellaisten kasvotusten tapahtuvien henkilökohtaisten suhteiden määrä on vähentynyt ja tietyllä tavalla ehkä pinnallistunutkin, pohtii Ranki.

Ei mökkejä vieri viereen

Maailma digitalisoituu ja globalisoituu entistä enemmän ja Hannu Ranki pitää hyvinkin mahdollisena, että halu vapaa-ajan asumiseen ja mökkiläisyyteen vähenevät. Hän pitää myös mahdollisena, että talouden rakenteiden ja työn organisoinnin ja prosessien muuttuessa etätyöntekijöiden määrä kasvaa.

– Mutta mökillä etätyön tekeminen ei ole sama asia tammi-helmikuussa kuin kesä-heinäkuussa. Se on toisenlaista ja haastavampaa todellisuutta.Välttämättä etätyön tekeminen ei kasva siihen muotoon, mitä sen kuvitellaan kasvavan, toteaa Ranki.

Rankin mielestä strategisena ongelmana monille paikkakunnille saattaa olla se, että ne panostavat liikaa vapaa-ajan asumiseen. Hän ei halua mökkireservaatteja eikä massamökkiläisyyttä tai –turismia.

Loma-asunto.
Suomlaainen järvi-idylli.Seppo Nykänen / Yle

– Ei mitään laituripolitiikkaa. Koetetaan löytää persoonallisuus ja yksilöllisyys. Rantaviiva ei ole sama, jos siinä on vieri vieressä mökkejä. Rantaviiva on kaunis, antava, jos siinä on väljyyttä ja sitä meidän pitää kunnioittaa.

Huoli terveyspalveluista

Hannu Ranki kertoo löytävänsä omalta mökkipaikkakunnaltaan välttämättömimmät palvelut, oli sitten kyse päivittäistavarakaupasta, kahvila- tai satamapalveluista.

– Täällä on erittäin hyvät palvelut ja ennen kaikkea osaamista. Ei mitään valittamista. Ainoa, mitä toivon myös paikkakuntalaisten kannalta on se, että terveys- ja lääkäripalvelut säilyisivät. On aika kohtuutonta, että vanhoja ihmisiä joudutaan kuljettamaan kauaskin. Toisaalta, jos me halutaan tulevaisuudessa tänne enemmän vapaa-ajan asutusta, pysyviä ihmisiä ja etätyötä, niin kyllähän se edellyttää, että terveyspalvelut on suhteellisen lähellä.

Rankin mukaan maakunnnan tasolla pitäisi pystyä panostamaan osaamiseen, teknologiaan ja yritystoimintaan.

– Sitä kautta saadaan tänne osaavaa, nuorta työvoimaa. Se on se pitkän aikajänteen kehitysura. Toivottavasti ei mennä yhä enemmän siihen suuntaan, että kesäasukas nähdään vaan rahapussina.

Lue seuraavaksi