Romanikerjäläisten häirintä yleistä Oslossa – yli puolet kertoo sylkemisestä, lyönneistä ja potkuista

Tutkimussäätiö Fafo on tutkinut tilannetta Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa, ja tilanne on pahin Oslossa.

Ulkomaat
Kerjäläinen istuu kuppi kädessä ihmisten kävellessä ohi.
Yle

Yli puolet romanikerjäläisistä on joutunut häirinnän kohteeksi Oslossa, Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Tutkimussäätiö Fafon raportin mukaan kodittomien romanien päälle syljetään, heitetään olutta ja muita nesteitä, heitä lyödään, tönitään ja potkitaan, heiltä varastetaan rahaa ja heitä häiritään sanallisesti.

Fafo on tutkinut tilannetta Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa, ja tilanne on pahin Oslossa. Tukholmassa ja Kööpenhaminassa joka kolmas romanikerjäläinen on kokenut häirintää.

Yleisintä on sanallinen häirintä. Sitä on kokenut yli puolet romanikerjäläisistä Oslossa. 38 prosenttia kertoo, että he eivät ole saaneet pantata tyhjiä pulloja kaupassa, ja 27 prosenttia kertoo, että heitä ei ole päästetty sisään elintarvikekauppaan ylipäätään.

Joka neljättä on lyöty tai potkittu Oslossa ja joka neljännen päälle on syljetty. Joka viides kertoo, että heidän päälleen on heitetty olutta tai muuta nestemäistä ainetta.

Oslon pormestari Fabian Stang on pettynyt.

– Jos luvut ovat oikeita, ne ovat hyvin ikäviä. Tilanne ei voi jatkua näin. Joka ikisen meistä täytyy miettiä käytöstämme. Olemme vastuussa omista teoistamme, Stang sanoo NRK:lle.