Talvivaaralle lisää rahaa, toissijainen vaihtoehto on sulkeminen

Valtioneuvosto esittää Talvivaaralle 112 miljoonan euron lisärahoitusta. Kaivoksen sulkeminen maksaisi arviolta 300 miljoonaa euroa.

talous
Olli Rehn
Elinkeinoministeri Olli Rehn.Yle

Hallitus on antanut eduskunnalle lisätalousarvioesityksen, jossa Talvivaaran kaivoksen omistus- ja rahoitusjärjestelyihin sijoitetaan 112 miljoonaa euroa. Hallituksen mukaan esityksellä varaudutaan myös kaivoksen mahdolliseen sulkemiseen. Summasta kaksi miljoonaa on määrä käyttää vesien puhdistamiseen kaivosalueella.

Suomen valtio ei aio vielä heittää pyyhettä kehään Talvivaaran suhteen. Hallituksen tavoitteena on edelleen muokata kaivoksesta kannattava.

– Kaivostoiminnan kohtalo on Talvivaarassa jatkoajalla. Nyt on osoitettava, että liiketoiminta saadaan kannattavaksi ja toimivaksi kahdessa vuodessa liiketoimintasuunnitelman pohjalta, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoo.

Hallituksen mukaan Suomen valtio on ainakin toistaiseksi ainut Talvivaaran pääomittaja. Muut sijoittajat saattavat tulla mukaan myöhemmin.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Audley Capital Advisors LLP sekä Talvivaaran kaivoksen konkurssipesä tiedottivat maaliskuussa ehdollisesta sopimuksesta, jonka mukaan Audley ostaa Talvivaaran liiketoiminnan konkurssipesältä. Sopimus vaatii toteutuakseen vielä tarvittavien viranomaislupien sekä sitovan rahoituksen varmistumista.

– Jatkamme neuvotteluja Audleyn kanssa operatiivisesta kumppanuudesta, elinkeinoministeri Rehn toteaa.

Mikäli yritysjärjestely toteutuu, Audleyn johtama sijoittajajoukko omistaisi kaivosyhtiöstä 85 prosenttia ja Suomen valtio 15 prosenttia.

Talvivaaran kaivostoiminta on tällä hetkellä jäissä. Toiminta voidaan käynnistää uudelleen, mikäli Vaasan hallinto-oikeus siunaa Nuasjärven purkuputken ympäristöluvan, jonka Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto myönsi kaivokselle huhtikuussa. Sittemmin purkuputkea koskevasta luvasta on valitettu.

Talvivaaran hallittu sulkeminen mahdollista, mutta kallista

Hallituksen mukaan jos Talvivaaran toimintaa ei saada taloudellisesti kestäväksi, valtiolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin sulkea kaivos. Tällöin sulkemisen kustannukset menisivät valtion pussista, mihin nyt esitetty reilu 100 miljoonaa euroa ei kuitenkaan riitä.

– Kaivoksen sulkeminen on viimeinen vaihtoehto, johon joudumme kuitenkin jo tässä vaiheessa varautumaan. Sulkemistoimet liittyisivät käytännössä kaivoksen ympäristöriskien hallintaan. Kaivoksen hallittu sulkeminen kestäisi useita vuosia ja aktiivisen sulkemisprosessin välittömät kustannukset olisivat arviolta noin 300 miljoonaa euroa, ministeri Rehn laskee.

Elinkeinoministerin mukaan Talvivaaran kaivosalueelle on toistaiseksi investoitu yli miljardi euroa. Kaivostoiminnan mittavista ongelmista huolimatta hallitus haluaa pitää Talvivaaran edelleen pystyssä.

– Valtion kokonaisintressit huomioiden pidämme edelleen parhaimpana vaihtoehtona, että kaivostoiminta saataisiin Talvivaarassa jatkettua, ja tähän myös pyrimme, Rehn sanoo.