1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ensimmäisestä idänkäestä kiistellään jo – "Lintu on joka tapauksessa uusi laji Suomessa"

Lintubongareita viikonlopusta lähtien ihastuttaneen idänkäen lajimäärityksestä sekä siitä, onko havainto ensimmäinen Suomessa, on jo herättänyt kysymyksiä.

Kotimaan uutiset
Lintu oksalla.
Kuvan idänkäki on havaittu Queenslandissa, Australiassa.Aviceda / Wikipedia / CC BY-SA 3.0

Sotkamoon reviirin tehnyt käen näköinen mutta äänestä idänkäeksi määritetty lintuharvinaisuus on saanut bongarit liikkeelle. Samalla on noussut esiin kysymys siitä, onko kysymyksessä sittenkään idänkäki, ja että onko havainto edes ensimmäinen Suomessa.

Hauholainen lintuharrastaja Karri Jutila on sitä mieltä, että Sotkamon käki ei ole Kaukoidästä tullut Cuculus saturatus, vaan siperialainen idänkäki Cuculus optatus. Hänen mukaansa samasta lajista on Suomessa havaintoja jo Lieksasta viime vuosisadan lopulta ja sen jälkeen itäisestä Suomesta, mahdollisista käkiristeämisistä. Jutila toteaa itse kuulleensa optatuksen puputuksen vuonna 2014 Porissa. Havaintoa ei kuitenkaan hyväkysytty, koska hän ei saanut äänitettyä käen ääntä.

Birdlife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen puolestaan sanoo, että Sotkamon idänkäki on idänkäki.

– Idänkäki on kyllä jaettu osassa piirejä kahteen lajiin, eli siperialaiseen ja Kaukoidän idänkäkeen. Se ei poista sitä, että Sotkamon lintu on joka tapauksessa uusi laji Suomessa.

Toivasen mukaan idänkäen päälevinneisyysalue on Venäjän taigametsävyöhykkeellä, missä lajia tavataan Tyynellemerelle asti. Euroopan puolella lajin vakituinen esiintymisalue ulottuu ainakin Komin tasavallan länsiosiin, mutta lajista on tehty havaintoja myös Aunuksen Karjalassa.

Idänkäkeä ei ole aiemmin tavattu Euroopassa Venäjän ulkopuolella, mutta lähelle maamme rajoja ulottuvan levinneisyyden takia lajia on odotettu Suomeen jo pitkään.

Korjaus 18.6. klo 14.33: Idänkäen latinankieliset nimet vaihdettu oikein päin. Cuculus optatus esiintyy Siperiassa, Cuculus saturatus Kaakkois-Aasiassa.

Korjaus 23.6. klo 14.32: Karri Jutilan mukaan Sotkamon idänkäki on optatus, ei saturatus.

Lue seuraavaksi