Pro varoittaa pitkän työajan vievän tuottavuuden – Etlan Maliranta penää ammattikohtaisia päätöksiä

Mahdollista työajanpidennystä ei pitäisi ajatella keskiarvojen kautta, huomauttaa Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta. Hänen mukaansa päätöksiä olisi nyt tehtävä henkilö- ja ammattikohtaisesti.

talous
Nainen käyttää kannettava tietokonetta ja matkapuhelinta kesämaisemissa.
Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan vuorotteluvapaa ei ole pidentänyt työuria. SAK uskoo, että pienikin tauko auttaa. Marja Airo / Lehtikuva

Pitkät työajat vähentävät tuottavuutta työtuntia kohti, tulkitsee toimihenkilöiden ammattiliitto Pro. Se viittaa työmarkkinatutkimukseensa, johon se on kerännyt tietoja vuodesta 2008.

Hallitus ja työnantajat ovat vaatineet, että suomalaisten tuottavuutta on parannettava pidentämällä työaikaa. Perustelu on, että näin lisätään Suomen kilpailukykyä, kun töitä tehdään enemmän eikä palkkoja nosteta.

Pro puolestaan muistuttaa, että vaihtoehtoina voisi olla johtamisen parantaminen ja työtehtävien järjesteleminen, jotta ihmiset jaksavat työssään. Pron kyselyyn vastanneet ovat valmiita tekemään nykyistä pidempää päivää, jos työ olisi kiinnostavaa ja johtaminen parempaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta uskoo, että parantamisen varaa on niin johtamisessa kuin johdettavana olemisessa. Pron mukaan vain seitsemän prosenttia toimihenkilöistä pitää työpaikan johtamista laadullisesti hyvänä.

– Tyytymättömyyden kaikkia tekijöitä on vaikea arvata, se pitänee sisällään myös huonoa johtamista, Maliranta arvioi kyselytutkimusta.

"Jäykkiä ratkaisuja ei kaivata"

Tärkeä kysymys on, kuinka työaikaa pidennetään: lomapäiviä vähentämällä vai päivää pidentämällä. Nyt ei pitäisi tehdä jäykkiä ratkaisuja, Maliranta huomauttaa.

Päätöksiä olisi tehtävä henkilö- ja ammattikohtaisesti.

Mika Maliranta

– Päätöksiä olisi tehtävä henkilö- ja ammattikohtaisesti, hän sanoo.

Maliranta näkee ongelmaksi keskiarvojen kautta ajattelemisen. Riippuu ammatista, millaisia ongelmia pitkästä työpäivästä mahdollisesti seuraa.

– Esimerkiksi asiantuntijatyössä pari tuntia kuluu uusien asioiden läpikäymiseen. Silloin kahdeksantuntisesta päivästä jää vielä kuusi tuntia tekemiseen, Maliranta antaa esimerkin.

Missä ja milloin työtä tehdään?

Ammattiliitto Pro ehdottaa, että tuottavuutta voitaisiin parantaa muuttamalla työnteon tapoja kuten joustaa nykyistä enemmän työajoissa ja paikassa. Esimerkiksi etätyö ei kuitenkaan takaa parasta lopputulosta:

– Jos työ vaatii vaikkapa uuden kehittelemistä yhdessä, on ongelmallista, jos yhteinen aika jää satunnaisiin kohtaamisiin, Maliranta havainnollistaa.

Pro huomauttaa, että toimihenkilöitä on monilla työpaikoilla vähennetty, mutta työt eivät ole vähentyneet, joten työtaakka on kasvanut. Ammattiliitto muistuttaa toimihenkilöiden tekevän ylitöitä ilman korvausta.

– Keskiverto Prohon kuuluva toimihenkilö tekee tällä hetkellä kymmenisen prosenttia seuraavan toimihenkilön töistä, vertaa Pron tutkija Petri Palmu.

Maliranta puolestaan huomauttaa osan työntekijöistä tekevän uraa ja sen takia vapaaehtoisesti ylitöitä.

– Taustalla voi kuitenkin olla huonoa työnjohtoa, Maliranta muistuttaa.