1. yle.fi
  2. Uutiset

Osaatko tehdä perinteisen saunavihdan? Tässä ohje

Perinnemestarin mielestä vain harva osaa tehdä aidon, perinteisen ja kestävän saunavihdan. On kerättävä oksat oikeaan aikaan, säilytettävä ne hyvin ja sidottava valmis vihta kierretyllä oksalla eikä "nykyajan hömpötyksillä".

Kotimaan uutiset
Nippu koivunoksia saunavihtaa varten
Jari Vesa / Yle

Keminmaalainen perinnemestari Leo Tuomela ei säästele sanoissaan. Mies kyllä mielellään opettaisi perinteisen saunavihdan tekemisen taidon uusille sukupolville, "mutta kun ei se oppi tahdo mennä perille".

Jos vihtoja tehdäänkin, kerätään oksat Tuomelan mukaan väärään aikaan, jolloin lehdet irtoilevat eivätkä ne kestä useampaa käyttökertaa. Oikean keräysajan määrittämiseen on selkeä sääntö.

– Sitte ko kuu syntyy, ni seittemän päivää on vielä aikaa huilata. Mutta sen jäläkeen vilikkaasti mettään, siinä on kolome päivää aikaa ottaa niitä. Yhestoista päivää saa sitte heittää sen kuunkierron, Tuomela tähdentää.

Juhannusvihdan tekemiseen ajankohta ei siis ole juuri nyt otollinen. Paras vihta syntyy loppukesästä, jolloin kannattaa tehdä talvivastat.

Tuomela ei suostu käyttämään vihtaa, joka on sidottu narulla tai kuminauhalla. Myös uudenlaiset koivuvihtojen korvikket hän leimaa tyynesti "nykyajan hömpötyksiksi".

Vihta vai vasta?

– Ihan kuinka asiakas haluaa. Se on ihan sama millä nimellä sitä sanotaan ko se on vain oikein tehty, vastaa vihtamestari diplomaattisesti.

Näin teet aidon saunavihdan Leo Tuomelan ohjeen mukaan (katso myös kuvat):

1. Kerää oksat seitsemännen päivän jälkeen uudesta kuusta. Oksat tulee kerätä kolmen päivän aikana. Jos et tee vihtoja heti, kerätyt oksat tulee säilyttää pimeässä ja ilmavasti pinottuna.

2. Valitse ohuita oksia ja revi haaroittuvat oksat erilleen, jotta saat vihdasta tasaisen. Riivi oksien alaosat parinkymmenen sentin matkalta sileiksi lehdistä ja oksantyngistä.

3. Kerää omaan käteen sopiva nippu oksia. Valitse sitten vielä yksi pitkä ja ohut oksa ja kuori se paljaaksi puukolla.

4. Pyöritä oksa vähän kerrallaan kierteelle noin puolen metrin matkalta. Vuole paksumpi pää teräväksi.

5. Pyöräytä kuorittu, kierteinen oksa nipun ympäri lehtien alapuolelta myötäpäivään ja pujota terävä pää lenkin läpi alapuolelta, jotta syntyy solmu. Kiristä tiukaksi. Tee vielä toinen solmu kämmenenmitan verran alemmaksi.

6. Työnnä terävä pää nipun keskelle, mutta jätä pieni ripustuslenkki.

7. Tasoita puukolla oksat ala- ja yläosista.

Tuomelan mukaan ainoa oikea tapa säilöä vihdat talvea varten on kuivaus, sillä niin ne säilyvät kestävinä. Kuivattua vihtaa pidetään kuumassa vedessä 45 minuuttia ennen käyttöä.

Lue seuraavaksi