Hyppää sisältöön

Näkökulma: Ohjeita Isis-riskinuorilta

”Täältä lähtee joka viikko ihmisiä”, espoolaispoika parahtaa Ylen toimittajalle Sara Rigatellille. Mitä tälle pitäisi tehdä? Tässä nuorten viisi ehdotusta.

Sara Rigatelli Kuva: Yle

Edessäni istuu turhautuneita miehenalkuja. Suomi olisi paras maa. Siksihän tänne tultiin. Mutta kun ei ole.

Yksi oli soittanut jopa 112:een ja purkanut tuskaansa. Hän oli ollut kouluavustajana, kun ekaluokkalainen kertoi olevansa allerginen nekruille.

Toisen luokkakaverit lakkasivat puhumasta Tapanilan raiskaustapauksen jälkeen.

Kun kysyn, kuinka moni on pelännyt henkeään Välimerellä, kädet nousevat. Kuinka moni on ilman vanhempiaan, kädet nousevat. Kuinka moni on jättänyt futisseuran rahan takia, kädet nousevat.

Ei ihme, että tämä espoolaisporukka kiinnostaa ääriryhmiä.

Sama mekanismi toimii al-Shabaabissa, he kertovat. Terroristijärjestö jahtaa nuoria, joiden vanhemmat ovat kuolleet.

Supon vahvistamia lukuja Isisiin lähtijöistä nuoret pitävät alimitoitettuina. ”Täältä lähtee joka viikko ihmisiä!” yksi huudahtaa. Arkinen keskustelunaihe on: ”Lähtikö se ja se? Lähti.”

Kukaan ei kerro poliisille. ”Sen jälkeen supo soittelisi jatkuvasti ja kaikki kokisivat olevansa seurannan kohde. Yksi leimaa koko porukan. Poliisi on paikalla vain, kun on ongelmia. Se ei taas auta ennalta ehkäisyä”, nuorten luottohenkilö tilittää.

Hänestä on hassua, että yliopistolla suomalainen tutkija luokittelee radikalisoituneita. ”Me yhteisössä voisimme kerätä tietoa, mutta se ei olisi akateeminen raportti. Virkamiehet, poliisi, media ja tutkijat puhuvat ilmiöstä, josta eivät tiedä mitään.”

**Mitä sitten pitäisi **tehdä. Tässä nuorten neuvoja:

  • Poliisi, ota töihin myös ”meikäläisiä”, eri etnisiä taustoja.
  • Rehtori, poista mamuluokat. Ne eivät edistä pätkääkään kielen oppimista.
  • Työnantaja, anna edes päivä kokeilla varastotöitä, ennen kuin tyrkkäät mappi ö:hön. Vaikka ei ole CV:tä, se ei tarkoita, ettei osaisi.
  • Futisseura tai järjestö, anna pelaajamaksuja anteeksi lahjakkaille pelaajille.
  • Kunnanisä, auta asunnottomia 18 ikävuoden jälkeen.
  • Verorahojen vartija, löydä yhteisön avainhenkilöt ja kuuntele heidän ratkaisujaan. Maksa heille jopa palkkaa.

Viimeinen pointti on tärkeä, painottaa nuorten luottohenkilö. Parhaita asiantuntijoita eivät ehkä ole ne, joilla on tunnettu järjestö tai asema, edes imaamit. Hän kehottaa katsomaan, kuinka moni Isisiin lähtijä on ollut rekisteröitynyt uskonnolliseen yhdyskuntaan.

”Verorahat jaetaan kuitenkin niille, jotka osaavat lähettää kokouskutsun seitsemän vuorokautta aiemmin.”

Ruohonjuuritason aktiivit kohtaavat nuoren kadulla ja kuuntelevat kärsivällisesti, kun tämä puhuu perheettömyydestä ja Isisin tosi-tv:stä. Nimittäin he itsekin tulivat Suomeen, koska heillä ei ollut tulevaisuutta. Nyt heidän suojattinsa lähtevät Suomesta, koska heillä ei ole tulevaisuutta.