1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoon tekninen johtaja Olavi Louko eläkkeelle – ohjelmassa lastenhoitoa ja liikuntaa

68-vuotias Olavi Louko viettää tänään läksiäisiään. Eläkkeelle jäävä mies on tehnyt pitkän uran Helsingin ja Espoon kaupunkien rakennushankkeissa. Loukon ansioihin kuuluu muun muassa kiistellyn länsimetron eteenpäin puskeminen. Lahjusrikkomustuomiosta jäi ikävä jälkimaku, mutta muuten uraan liittyy hyviä muistoja.

Kotimaan uutiset
Olavi Louko
Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko.Outi Pukkila / Yle

Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko jää tänään 68-vuotiaana eläkkeelle. Toimelias mies on totutellut ajatukseen jo pitemmän aikaa.

– Nyt on pakko jäädä eläkkeelle, kun tämmöinen takaraja iän puolesta on olemassa. Siihen olen asennoitunut, että nyt se loppuu. On se vähän erikoista lopettaa työ näin yks kaks, mutta varmaan siihen tottuu.

Louko työskenteli Espoon kaupungin teknisessä toimessa noin 15 vuotta ja sitä ennen Helsingissä muun muassa kiinteistöviraston ja asuntotuotantotoimiston päällikkönä kolmekymmentä vuotta.

Helsingissä Louko on vaikuttanut Kampin, Vuosaaren, Ruoholahden, Arabianrannan ja Huopalahden rakentumiseen.

Länsimetro valmiiksi – vaikka läpi harmaan kiven

Espoossa Louko on puskenut takkuavaa länsimetrohanketta eteenpäin ehtymättömällä tahdonvoimalla.

– Metron vaikutukset näkyvät jo positiivisesti kaupunkirakenteen muutoksessa. Pitkällä tähtäimellä se varmaan pitää Espoon talouttakin pystyssä.

Metroon liittyvät kiistat eivät ole lannistaneet Loukoa. Hän luottaa siihen, että hanke jatkuu ja viedään päätökseen vastoinkäymisistä huolimatta.

– Pääosa länsimetrosta on nyt siinä mielessä tehty, että nyt se on enää tekemistä vaille valmis. Se ajatus tiivistyy vähitellen, että Espoo perustuu joukkoliikenneradan varrelle muutamaan keskukseen. Nyt kaupunkikeskuksien rakentaminen saa metrosta vauhtia. Ne täydentyvät vähitellen, mutta eivät tule ikinä kokonaan valmiiksi. Tekemistä riittää, kun väkiluku kasvaa. Palvelurakentamisessa tulee haasteita koko ajan.

Metron automatisointi sai jälleen kapuloita rattaisiin, kun HKL:n johtokunta päätti eilen tiistaina palauttaa automatisoinnin uudelleen valmisteluun.

– Se on sillä tavalla ikävä juttu, että kaikkein rationaalisinta ja kustannusten kannalta edullisinta olisi ollut ottaa automatisoitu metro käyttöön, kun länsimetron jatke valmistuu. Nyt joudutaan tekemään ensin manuaalinen versio, joka myöhemmin muutetaan automaattiseksi. Mutta ruuhkat ovat ensi vuosikymmenellä lähinnä Itä-Helsingin ongelma, eivät Espoon.

Innokas häärääjä sai syytteet

Loukon niskaan on satanut myös paljon kritiikkiä, sillä kaikki eivät olisi metroa Espooseen halunneet. Uran loppupuolella Loukon asemaa yritettiin horjuttaa myös hänen saamaansa lahjusrikkomustuomioon vedoten. Se liittyi rakennusliikkeiden järjestämiin Lapin virkamatkoihin, joille Louko puolisoineen osallistui. Espoon perussuomalaiset olisivat halunneet erottaa Loukon, mutta kaupunginhallitus katsoi, että pelkkä varoitus riittää.

– Siinä episodissa luulin vain tekeväni sitä, mitä minun kuuluukin tehdä eli kaupunginvaltuuston päätösten toteuttamista. Onneksi tuomio oli mahdollisimman lievä, mutta tietenkin ikävä juttu. Näköjään näin voi käydä, kun häärii vähän liian innokkaasti näissä asioissa.

Eläkkeelle hyvillä mielin

Kokonaisuutena työtaipaleesta jää kuitenkin Loukolle hyvä mieli. Hän on kiitollinen siitä, että on saanut olla monessa mukana.

– On ollut mielenkiintoista. Paljon saatiin aikaiseksi, mutta eipä tullut ihan valmista. Aika kului nopeasti ja tämänkin jälkeen on paljon tekemistä.

Eläkkeellä Louko aikoo kuluttaa aikaansa lastenlapsiaan hoidellen sekä kulttuuri- ja liikuntaharrastusten parissa. Kuntoilusta käyvät yhtä hyvin juoksu ja hiihto kuin uintikin.

Lue seuraavaksi