Riittääkö sinun uimataitosi? Kolmasosa aikuisista ei täytä uimataidon vaatimuksia

Jopa kolmasosa 15–64-vuotiaista suomalaisista ui niin heikosti, etteivät taidot vastaa uimataidon määritelmää. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitossa ollaan huolissaan myös siitä, että lasten uimataidon arvioidaan jonkin verran heikentyneen.

Kotimaa
Kaksi lasta harjoittelee uintiliikkeitä uintilaudan avulla.
Tiina Karjalainen / Yle

Moni uskoo olevansa parempi uimari kuin todellisuudessa onkaan. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelijan Anneli Toivosen mukaan on tavallista, että uinnin rankkuus yllättää.

– Perusuimari yllättyy usein siitä, kuinka rasittavaa uinti yhtäjaksoisena suorituksena on. Uimataitoa mitataan omassa mielessä pienellä uintilenkillä omalla mökkirannalla. Ajatellaan, että silloin pärjään ja osaanhan minä uida.

Pulahdus mökkirannassa ei kuitenkaan vastaa niitä taitoja, joita pohjoismaisessa uimataidon määritelmässä edellytetään. Sen mukaan uimataitoon vaaditaan ensin putoaminen syvään veteen niin, että pää käy veden alla. Pinnalle päästyä on uitava yhtäjaksoisesti 200 metriä. Tästä matkasta 50 metriä on uitava selällään.

Uimataito vahvinta Uudellamaalla, heikointa Pohjois-Suomessa

Suomessa moni pitää uimataitoa itsestäänselvyytenä, mutta kolmannes 15–64 -vuotiasta ei osaa uida uimataitomääritelmän mukaisesti.

– Se, ettei 32 prosentilla ole tuhansien järvien maassa uimataidon vähimmäisvaatimuksia, on totta kai huolestuttavaa, Anneli Toivonen toteaa.

Aikuisten uimataitoa selvitettiin viimeksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa vuonna 2011. Parhaiten osataan uida niillä paikkakunnilla, joissa uimahallit ja rannat ovat lähellä. Vahvinta uimataito on Uudellamaalla, heikointa Pohjois-Suomessa.

Grafiikkaa
Yle Uutisgrafiikka

Uimataidossa on suuria eroja ikäryhmittäin. Nuoremmat osaavat uida selvästi vanhempia paremmin. 55–64-vuotiaista vain puolella on uimataidon määritelmän mukaiset taidot. Samasta ikäryhmästä 10 prosenttia ei osaa uida lainkaan. Aikuisten uimataito on vuosien mittaan pikku hiljaa kohentunut. Syynä on se, että kunnon uimaopetusta saaneiden ikäluokkien määrä on kasvanut.

Säästöt nakertavat lasten uimataitoa

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anneli Toivonen on huolissaan myös lasten uimataidosta. Hän arvioi, että lasten uimataito on hieman heikentynyt uimaopetuksesta säästämisen vuoksi.

– Se on vähän laskemaan päin siksi, että uimaopetusta annetaan vähemmän.

LIKES-tutkimuskeskus, Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto sekä Opetushallitus ovat selvittäneet kuudesluokkalaisten uimataitoa. Vuonna 2011 uimataitoisia oli heistä 72 prosenttia. Viisi vuotta aiemmin uimataitoisiksi määriteltiin isompi joukko, mutta kyselyt eivät ole suoraan verrattavissa.

Anneli Toivonen painottaa, että koulujen lisäksi vanhemmilla on suuri vastuu lasten uimataidosta.

– Toivotaan, että koulut ja vanhemmat yhdessä ymmärtävät vastuunsa tästä kansalaistaidosta. Sitä ei voi sälyttää suoraan koulujen vastuulle, vaan vanhemmat ovat erittäin suuressa roolissa siinä, että uintikokemuksia tulee.

Aikuisenakin oppii uimaan

Uimaopettajana toimivan Anneli Toivosen mielestä 5–7-vuotias on vedessä todella nopea oppija.

– Kaikkein parhaiten saadaan tuloksia aikaan, kun lapsi viedään 5–7-vuotiaana uimakouluun. Paras mahdollinen tapa on, että jo nuorempana olisi uintikokemuksia ja uimahallikäyntejä.

Uimaan kuitenkin oppii myöhemminkin. Toivosen mukaan se voi tosin vaatia enemmän harjoittelua ja sinnikkyyttä.

– Opetan aika paljon täysin uimataidottomia aikuisia. Se vaatii uintitunteja. Alussa oppiminen on hidasta. Pikku hiljaa, kun kehitystä tapahtuu, pystytään saavuttamaan sellainen uimataito, millä jo pärjää, Anneli Toivonen rohkaisee.