1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Kreikan keskuspankki: Kreikka voi erota eurosta ja koko Euroopan unionista

Kreikan on välttämätöntä päästä sopimukseen lainoittajien kanssa, sanoo maan keskuspankki. Maksukyvyttömyyteen ajautumisella olisi dramaattiset seuraukset, pankki sanoo vuosiraportissaan.

Kuva: Alexandros Vlachos / EPA

Kreikan keskuspankki varoittaa, että mikäli lainoittajien kanssa ei päästä sopimukseen, edessä on hyvin tuskallinen tie.

Kreikan vaipuminen maksukyvyttömyyteen johtaisi eroamiseen euroalueesta ja mitä todennäköisimmin myös Euroopan unionista.

Keskuspankki julkaisi tänään keskiviikkona kansanedustajille suunnatun vuosiraporttinsa maan talouden tilasta.

Raportissa ennustetaan, että jos maa joutuisi eroamaan eurosta, seurauksena olisi syvä lama, kansalaisten tulojen dramaattinen väheneminen ja työttömyyden raju kasvu.

Kreikka käy viime hetken neuvotteluja, jotta se saisi rahoittajiltaan uuden, 7,2 miljardin euron lainan.

Maan pitää maksaa vanhoja lainojaan takaisin 1,6 miljardia euroa Kansainväliselle valuuttarahastolle tämän kuun aikana ja yhteensä 6,7 miljardia Euroopan keskuspankille heinä-elokuun aikana. Omasta takaa sillä ei ole rahaa maksuun.

Itävallan liittokansleri Werner Faymann käy parhaillaan neuvotteluja Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasin kanssa. Euromaiden valtiovarainministerit tapaavat huomenna torstaina. EU-maiden johtajat harkitsevat myös Kreikka-hätäkokouksen järjestämistä.

Tsiprasin on puolestaan määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin perjantaina Pietarissa.