1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesäloman makkarakuuri on sallittu lapsiperheessäkin

Grillaus ja mökkeily lisäävät makkaransyöntiä monessa perheessä. Nakkien nitriitistä ei kannata lomalla nipottaa, jos makkaratuotteiden kokonaiskulutus pysyy aisoissa, sanovat asiantuntijat.

Kotimaan uutiset
Kaksi lasta syö makkaraa terassilla.
Yle / Suvi Turunen

Terveysviranomaisten antamat suositukset makkaran syömisestä voivat ylittyä kesäaikaan, kun ruuanvalmistus siirtyy kotikeittiöstä grilliin ja mökille.

Kesällä on lupa nautiskella, ajatellaan Leinosen perheessä ja viitataan kintaalla nitriittivaroituksille.

– Kun mies päästetään pihalle grillaamaan, on grillissä yleensä makkaraa. Meidän perheen miesten makkaransyönti kasvaa kesällä räjähdysmäisesti, hymähtää Laura Leinonen, jonka perheeseen kuuluu miehen lisäksi kolme 6–12-vuotiasta poikaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelevat, ettei alle yksivuotiaille anneta lainkaan makkaraa ja leikkeitä niiden sisältämän nitriitin vuoksi. 1–2-vuotiaille suositellaan korkeintaan yhtä makkara-ateriaa viikossa.

– Tätäkin vanhempien, eli 3–6-vuotiaiden makkaran ja leikkeiden syöntiä olisi syytä rajoittaa, muistuttaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

Leinosen perheessä grillataan kesällä useamman kerran viikossa, koska se on nopeaa ja helppoa.

Meidän perheen miesten makkaransyönti kasvaa kesällä räjähdysmäisesti.

Laura Leinonen

– Luen jonkun verran tuoteselosteita, mutta en pode huonoa omaatuntoa siitä, että meillä syödään nitriittiä sisältäviä makkaroita. Nitriitittömyys on nimittäin myös hintakysymys, Leinonen muistuttaa.

Nitriittiä epäillään monesta pahasta

Eviran mukaan nitriitin suuri annostus saattaa heikentää veren hapenkuljetuskykyä. Lisäksi nitriittialtistuksen on esimerkiksi epäilty lisäävän diabeteksen, sepelvaltimotaudin sekä syövän riskiä. Tutkimustulokset ovat kuitenkin osin ristiriitaisia eikä suoraa syy-yhteyttä ole toistaiseksi osoitettu.

– Kaupoista löytyy nykyään myös nitriitittömiä makkaroita, muistuttaa ravitsemusasiantuntija Lyytikäinen ja jatkaa, että viranomaisten suositus ottaa huomioon myös makkaroiden ja leikkeiden sisältämän kovan rasvan ja suolan.

Lihavalmisteisiin lisätään nitriittiä muun muassa estämään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien kasvu.

– Nitriitti on tae makkaran säilyvyydestä ja se pitää lihan värin punaisena, selittää Poutun tuotepäällikkö Timo Hanhineva.

Yksi nitriitittömien makkaroiden valmistajista on Maalaistuote Vataja. Viranomaisten suosituksista huolimatta nitriitittömien tuotteiden menekki on pysynyt stabiilina, koska kilpailijoilta on tullut vastaavia tuotteita.

Nitriitti on tae makkaran säilyvyydestä ja se pitää lihan värin punaisena.

Timo Hanhineva

– Nitriitittömissä makkaroissa ei ole korvaavaa ainetta, koska valmistusprosessi on ihan erilainen ja vähän kalliimpi kuin nitriitin kanssa, toteaa Vatajan toimitusjohtaja Timo Mustaniemi.

Laura Leinonen on miettinyt nitriitin terveysriskejä, mutta ei jaksa suhtautua niihin kovin vakavasti.

– Välillä tuntuu siltä, että mikään ei ole riskitöntä. En usko, että nitriitti on niin kauhean vaarallista suhteessa kaikkeen muuhun, emmekä sitä paitsi syö talvella makkaraa, kuin korkeintaan kerran kuussa, imatralaisäiti laskeskelee.

Kokonaisuus ratkaisee

Terveysviranomaiset eivät kuitenkaan yritä kieltää makkaran syömistä kokonaan, vaan muistuttavat järkevistä ruokailutottumuksista.

– Kyse on kokonaisuudesta, eli eihän kovinkaan moni syö pelkästään makkaraa, vaan se on osa ateriaa ja makkaroista löytyy myös nitriitittömiä vaihtoehtoja, pohtii Arja Lyytikäinen.

Eihän kovinkaan moni syö pelkästään makkaraa, vaan se on osa ateriaa.

Arja Lyytikäinen

Lapset on monessa perheessä totutettu karkkipäiväajatteluun – Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri kannattaa ajatusta makkarapäivästä.

– Tällainen ajattelu voisi muutenkin saada ihmiset miettimään enemmän sitä, mitä syövät ja kuinka usein. Mutta makkaran grillaaminen kuuluu minunkin juhannuksen viettooni, Lyytikäinen paljastaa.

Lue seuraavaksi