Suomen Yliopistokiinteistöjä syytetään korkeista vuokrista – "Kyseessä on erityiskohde"

Ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen kritisoi julkisuudessa Suomen Yliopistokiinteistöjen vuokrien hintatasoa. Kansanedustajan mukaan Itä-Suomen yliopiston kenttätutkimusasema suljetaan muun muassa kalliiden vuokrien vuoksi. Yliopistokiinteistöt kiistää väitteet.

Kotimaa
Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampus.
Esa Huuhko / Yle

Ilomantsin kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen kritisoi kovaan ääneen Suomen Yliopistokiinteistöjen pyytämiä vuokria Mekrijärven tutkimusasemalla Ilomantsissa.

Hoskonen pitää korkeita hintoja yhtenä syynä Itä-Suomen yliopiston Mekrijärven tutkimusaseman lakkautuspäätökseen.

– Yliopistokiinteistöt pitää vuokria maaseutualueellakin niin korkealla, ettei niillä ole mitään tekemistä paikallisen kustannustason kanssa, Hoskonen kommentoi.

Suomen Yliopistokiinteistöjen talous- ja rahoitusjohtajan Anssi Kosken mukaan Mekrijärven vuokrat eivät ole itse asiassa niin korkeita kuin on väitetty.

Tämä tarkoittaa sitä, että kunnossapitokulutkin ovat korkeita.

Anssi Koski

Koski toteaa Mekrijärven olevan luonteeltaan erityiskohde muun muassa sijaintinsa ja kiinteistöjen vaatimusten osalta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kunnossapitokulutkin ovat korkeita, Koski toteaa.

Vuokralla neljässä rakennuksessa

Mekrijärven tutkimusaseman rakennuksista osa on yliopiston omia, osa taas Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n omistuksessa. Rakennuksista on myös vuosien mittaan luovuttu.

Tällä hetkellä Itä-Suomen yliopisto on vuokralla neljässä kiinteistössä Mekrijärvellä: atk-rakennuksessa, Mäntylässä sekä kahdessa saunassa.

Suomen Yliopistokiinteistöjen omistajia ovat kaikki pääkaupunkiseudun ulkopuoliset yliopistot sekä Senaatti-kiinteistöt.