Hyppää sisältöön

Koirat saivat lisää vapauksia – katupäällikön hermo paloi: "Koiranomistajapuolue" saatava kuriin Suomessa

Järjestyslaki sanelee tiukat ehdot koirienpidosta yleisillä paikoilla. Jotkut kaupungit ovat kuitenkin viime aikoina sallineet koirien viemisen toreille, koska koirien omistajat ovat näin toivoneet. Liennytyksillä on myös vastustajansa.

Koirakieltokyltit poistuvat pian Kotkan toreilta. Kuva: Jaakko Mäntymaa / Yle

Koirien vieminen toreille sallittiin viimeksi Kotkassa, kun toria ylläpitävän Kotkan Kauppatie ry:n aloite meni alkuviikosta läpi kaupungin päättävissä elimissä. Toreille ovat vastedes tervetulleita myös muut lemmikit ja kotieläimet.

– Meille on tullut toiveita koirien sallimisesta torilla. Koira on perheenjäsen, joten tuntuu hassulta, ettei sitä saisi ottaa mukaan torille. Ihmiset kuitenkin viettävät siellä paljon aikaa, sanoo Kauppatie ry:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Tuomala.

Koirakielto on ollut kaupungin järjestyssäännöissä vuosikymmeniä, mutta Tuomalan mielestä se on aikansa elänyt.

– Aika on ajanut ohi. Ehkä se on jäänyt siltä ajalta, kun koirat saivat olla vapaana. Tietysti uskomme ja toivomme, että koirien omistajat vievät koirien jätökset mukanaan.

Hygienia vaarassa?

Mikkelissä (siirryt toiseen palveluun)koirat päästettiin asiakkaiden toiveesta toreille viime vuoden lopulla. Sen sijaan esimerkiksi Helsingissä ja Kouvolassa koirakielto on voimassa.

Koira on perheenjäsen, joten tuntuu hassulta, ettei sitä saisi ottaa mukaan torille.

Kirsi Tuomala

– Ei ole mitään järkeä viedä koiraa torille. Koiralle voi hankkia hoitajan siksi aikaa, kun omistaja käy torilla. Tämä pitää tiedostaa jo koiraa hankkiessa, sanoo Kouvolan kaupungin katupäällikkö Erkki Immonen.

Immonen muistuttaa, että torilla myytävillä vihanneksilla on hygieniavaatimukset.

– Tomaatit, porkkanat ja perunat ovat elintarvikkeita. Vasikan kokoiset koirat tekevät lenkkimakkaran kokoisia jätöksiä, joten ne eivät vain sovi torille.

Hallitukselle töitä

Immosen mielestä koiria suositaan Suomessa liikaa. Hän toivoo, että esimerkiksi koiravero tulisi pakolliseksi kaikissa kunnissa.

– Helsinki perii koiraveroa, se on ihan oikein. En ymmärrä, miten veron perintä kannattaa siellä mutta muualla muka ei, Immonen ihmettelee.

Hän muistuttaa, että koiran vieminen mihin tahansa ei ole kansalaisoikeus.

– Hallituksen pitäisi laittaa tämä asia järjestykseen. Koiranomistajapuolueella on aivan liikaa valtaa Suomessa.

Vasikan kokoiset koirat tekevät lenkkimakkaran kokoisia jätöksiä, joten ne eivät vain sovi torille.

Erkki Immonen

Immosta jurppii myös teidenvarsiin jäävä koirankakka.

– Jos joskus löydän omalta tontiltani sellaisen, palautan sen henkilökohtaisesti kyseisen koiranomistajan postilaatikkoon.

Koira pidettävä kytkettynä

Vuonna 2003 säädetyssä järjestyslaissa (siirryt toiseen palveluun) annetaan ohjeita koiran omistajalle tai haltijalle.

Koira on pidettävä koira taajamassa kytkettynä. Lisäksi on pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse vapaana kuntopolulle tai juoksuradalle. Koiria ei tule päästää lainkaan yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikoille, yleiselle ladulle, urheilukentälle tai toriaikana torille, jollei se ole erikseen sallittua.

Kouvolassa torien koirakieltoa on noudatettu melko tunnollisesti, mutta Helsingissä koiria näkyy toreilla kiellosta huolimatta.

– Ei niitä kuitenkaan pois lähdetä ajamaan. Koirista tulee yleensä alkukesästä joitakin valituksia. Ihmiset varmaankin pelkäävät niitä tai valittavat, kun tietävät että koirakielto on olemassa, toteaa torivalvoja Teuvo Kiukas Helsingin kaupungilta.

.
.