1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maaseudun yrityksille tarjolla miljoonia – mutta ei kelpaa

Maaseudun yritystukien hakeminen on käynnistynyt laimeasti. Vaikea taloustilanne ja byrokratia hillitsevät hakemista. Jos tukirahoja ei saada jaettua, voivat ne tulevaisuudessa pienentyä.

Kotimaan uutiset
Hevosia menossa sisään maneesirakennukseen.
Mika Moksu / Yle

Kouvolalaisen hevosyrityksen uutukaisessa maneesissa alkaa ratsastustunti. Pari vuotta toiminut yritys rakensi viime vuonna maneesin ja tallin, jotta toiminta ja liikevaihto kasvaisivat. Viidennes kustannuksista tuli maaseudun yritystukena. Ilman sitä rakennuksia tuskin olisi, ainakaan vielä.

– Investointi olisi varmaan kyllä toteutunut, mutta toteutusaikataulu olisi ollut varmaan pidempi. Nyt saimme heti alussa kaiken tehtyä ja polkaistua homman käyntiin, kertoo Kymen Ratsastuspalvelut Oy:n yrittäjä Saara Paavilainen.

Tukea olisi, kysyntää vähemmän

Maaseudun yritystukea olisi koko maassa jaossa muutama sata miljoonaa. Kaakkois-Suomessa suoraa yritystukea olisi tarjolla vähintään runsaat 13 miljoonaa seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Rahaa voi saada maaseudulla toimiva yritys. Maatalousyrityksiä tuki ei koske.

Uusi rahoituskausi alkoi toukokuussa. Kiinnostus rahoitukseen on ollut laimeaa, hakemuksia on Kaakkois-Suomessa jätetty vasta puolen miljoonan edestä.

Asiaa voi selittää se, että hakuaika alkoi odotettua myöhemmin. Toisaalta talouden vaikeat ajat pitävät yritykset varovaisena siinä, mihin ja miten paljon ne rahaa sijoittavat.

Rahaa, joka kannattaisi käyttää

Tukipotista puolet tulee EU:sta. Jos kaikkia tukia ei onnistuta jakamaan, voi jatkossa rahoitus pienentyä. Se kasvattaisi Suomen nettomaksuosuutta EU:lle.

Tuen suurin merkitys olisi kuitenkin maaseudulle, jonne kaivattaisiin kipeästi lisää työtä. Yritystuen on todettu olevan melko tehokas tapa työpaikkojen luomiseen.

– Viime ohjelmakaudella tuimme noin 250 yritystä, joihin syntyi 270 työpaikkaa. 20 prosenttia yritystukea, juuri tämäntyyppisiin rakennushankkeisiin, on yritykselle iso raha. Se kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Sillä on iso merkitys aluetaloudelle, painottaa asiantuntija Riikka Penttilä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Hakeminen helpottuu

Tukien hakemista on parjattu vaikeaksi ja byrokraattiseksi. Nyt siihen on odotetaan helpotusta, kun tämän vuoden aikana käyttöön on tulossa sähköinen hakujärjestelmä. Kouvolalaisyrittäjä kannustaa tuen hakemiseen.

– Kun ELY-keskus uskoi hankkeeseemme, se sai pankinkin uskomaan, ja saimme helpommin lainaa, hevosyrittäjä Paavilainen sanoo.

Nyt yritys harkitsee jo lisähenkilöstön palkkaamista.

– Yksi ihminen voitaisiin tulevaisuudessa palkata, vaikka työntekijän palkkaaminen onkin aika kallista.

Lue seuraavaksi