Mikkelin siltaromahduksessa oli suuronnettomuuden vaara – hätäkeskukselta pyydetty lisätietoja

Mikkelin Selännekadun ylikulkusilta romahti maanantaina valtatie viidelle. Alustavien tietojen mukaan hätäkeskukseen oli jo aiemmin tullut yhteydenotto sillan kappaleiden putoamisesta ajoradalle.

Kotimaa
Sillan romahtaminen keskeytti liikenteen tunneiksi.
Petri Vironen / Yle

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut tutkinnan Mikkelin Selännekadun ylikulkusillan romahduksesta. Sillan toinen pää romahti maanantaina, kun sillan purkua oltiin aloittamassa

– Romahdus tapahtui valtatiellä. Henkilövahinkoja ei tullut, mutta itse romahduksen jälkeen siitä pääsi menemään autoja romahtaneen sillan välistä. Kyllä tutkinta on syytä käynnistää, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen.

Romahduspaikan tutkinta alkoi maanantai-iltana. Valosen mukaan tapahtumien kulun selvittäminen on varsin hankalaa.

– Sieltä kun rojut tulee alas, niin nehän hajoavat kappaleiksi. Jotenkin pitäisi silti pystyä tunnistamaan, mikä romahduksessa on syytä ja mikä seurausta.

Hätäkeskukselta pyydetty lisätietoja

Valosen mukaan hätäkeskukseen on ilmeisesti tullut yhteydenottoja betonikappaleiden putomaisesta ajoradalle jo ennen sillan romahtamista.

– Asiasta pyydetty hätäkeskukselta lisätietoa, että onko tällainen puhelu todella tullut ja millaisia resursseja hätäkeskus on mahdollisesti lähettänyt paikalle. Mutta pelastustoimi sinne ei ole mennyt, Valonen sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus ei ota tutkinnoissaan kantaa mahdollisiin syyllisyyskysymyksiin, vaan tavoitteena on onnettomuuksien ehkäisy tulevaisuudessa. Kokonaisuudessaan tutkinta valmistuu noin puolen vuoden kuluttua.

Edellisen kerran Onnettomuustutkintakeskus tutki siltaromahdusta vuonna 1998 Imatralla Tornan sillan romahdettua niin ikään purkutöiden yhteydessä. Tuolloin yksi henkilö hukkui.

– Kyllä tällaiset ovat onnettomuuksina harvinaisia, Valonen sanoo.