1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Amnesty kritisoi Suomessa toimivia pankkeja: "Eivät sijoita niin vastuullisesti kuin lupaavat"

Danske Bank, Nordea, Handelsbanken ja SEB saivat Amnestylta nuhteita siitä, etteivät ne omistajina painosta riittävästi ihmisoikeuksia rikkovia yrityksiä.

talous
Danske Bankin logo pankkikonttorin ikkunassa.
Danske Bankilla on tiistai-iltapäivällä ilmennyt häiriö, jonka vuoksi asiakkaat eivät voi nostaa käteistä pankkiautomaateista.Yle

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on tutkinut, miten ihmisoikeuksia noudatetaan yrityksissä, joihin pohjoismaiset pankit sijoittavat. Amnestyn mukaan muun muassa Suomessa toimivat Danske Bank, Nordea, Handelsbanken ja SEB eivät noudata omia vastuullisuuslinjauksiaan. Asiasta uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Amnesty ratsasi kaikkiaan kuusi suurinta Ruotsissa toimivaa pankkia. Tarkastuksessa olivat mukana Swedbank, Skandia, SEB, Nordea, Länsförsäkringar, Handelsbanken ja Danske Bank.

Ruotsin Amnestyn asiantuntijan Kathleen McCaugheyn mukaan kaikkien tutkittujen pankkien osakesalkuista löytyi yrityksiä, jotka ovat loukanneet ihmisoikeuksia.

SVT:n haastatteleman SEB-pankin vastuullisuusasiantuntijan Anette Anderssonin mukaan yritysten toimintatapojen muuttaminen ei ole mahdollista, jos pankki karttaa niihin sijoittamista.

– Haluamme olla vastuullinen omistaja, mutta saatamme silti sijoittaa yritykseen, jossa on ilmennyt puutteita ihmisoikeuksissa, jotta voimme vaikuttaa yritykseen sisältäpäin. Jos emme ole omistaja, emme myöskään voi puuttua yrityksen toimintaan, Andersson perustelee.

Amnestyn mukaan pankit kuitenkin puhuvat enemmän kuin tekevät.

– Joissain tapauksissa pankit ovat omistajina yrittäneet puuttua ihmisoikeuksia loukkaavien yritysten toimintaan sähköpostitse. Meidän mielestämme pari sähköpostia vuodessa ei ole riittävästi, Kathleen McCaughey toteaa.

Ainoastaan kaksi Amnestyn tutkimaa pankkia, Länsförsäkringar ja Swedbank, pystyivät osoittamaan, että ne ovat aktiivisesti yrittäneet parantaa omistamiensa yritysten toimintatapoja.

Muun muassa Danske Bank, Nordea, Handelsbanken ja SEB saivat Amnestylta nuhteita siitä, etteivät ne omistajina painosta riittävästi ihmisoikeuksista piittaamattomia yrityksiä.

Lue seuraavaksi